Játszótér| mindent a gyerekekről

Szülőknek - gyerekekről. Itt mindent megtalálsz, amire a gyerekneveléssel kapcsolatban szükséged van, legyen az egy jótanács, szakértői vélemény vagy személyes történet más egyszülőktől.

2018/08/08

Egy általános iskolás gyermek beiskolázása tudatos anyagi felkészülést igényel a magyar szülők részéről: az alapvető felszerelések beszerzése széles skálán, 10 ezertől 30 ezer forintig terjed, míg egy minőségi iskolatáska akár 15 ezer forintra is rúghat egy friss kutatás szerint. Az ingyen tankönyv tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ellenkező esetben további 7-15 ezer forint kiadással lehet számolni.

 Illusztráció:...

2018/04/29

Se kutyám, se macskám, van viszont három gyerekem. Ha valakinek elmesélem ezt a felállást, általában nem akar hinni a fülének. Mert a gyerek egy idő után bizony követelőzni kezd: kiskutyát, kiscicát, kishörcsögöt, nyulat, vagy legalább egy aranyhalat akar. Én viszont nem engedek: nálunk bizony nem lesz állat, és azt is elmondom, hogy miért.

 Illusztráció: Mel Elias/Unsplash

Egy budapesti bérház első emeletén nőttem fel a belváro...

2018/04/04

A közvélemény elég igazságtalan tud lenni az egyedülálló szülőkkel kapcsolatban. A legtöbben ma is úgy tekintenek rájuk, mint akiknek nem elég, hogy kudarcba fulladt a párkapcsolatuk, de még a gyermekükkel is rosszat tesznek, hiszen nem nőhetnek fel „rendes” családban.

 Illusztráció: Benjamin Manley/Unsplash

Pedig amikor a „jó szülőség” kerül szóba, egyáltalán nem az a fontos, hogy hány szülő van otthon, hanem az, hogyan is neve...

2018/03/26

Nehéz letagadni, hogy az egyedülálló szülőség terhei főleg a nők vállát nyomják. Statisztikák szerint a válások több mint 80 százalékában az édesanyáknál maradnak a gyerekek, az apák pedig sokszor sajnos csak kéthetente viszik el a piciket egy-egy hétvégére. Igazságtalan lenne ugyanakkor azt állítani, hogy a férfiaknak nem nehéz az egyszülőség, sőt: a hagyományos felállás miatt rengeteg kihívással kell megküzdeniük, ha azt aka...

2018/02/26

Amikor kislány voltam, mindig egy nagy, szerető családról álmodtam. Azt gondoltam, hogy mire 30 éves leszek - egy 12 évesnek ez már időskor – három gyermekkel és engem rajongásig imádó férjjel az oldalamon élek majd családi házunkban, amit természetesen egy csodálatos német juhász vigyáz.

 Fotó: Aditya Romansa/Unsplash

Nos, ehhez képest harminc évesen egy frissen megvásárolt lakásban, egy nagy szakítás után minden éjjel egyedül...

2018/01/16

Nehéz megcáfolni a tényt, hogy tíz év felett szinte az összes gyereknek van már mobiltelefonja Magyarországon, vagy ha még nincs, akkor szeretne. És ha megkapja, akkor az iskolába is beviszi, hiszen ott tölti hétköznapjai nagy részét. Miközben a szülők egy része örül, hogy bármikor el tudja érni gyermekét napközben (és ő is tud telefonálni), a sulikban egyre több problémát okoz a bekapcsolva hagyott mobiltelefon.

 Illusztráció:...

2017/12/06

Dac, önfejűség, akaratosság, makacskodás? A gyerek nem akar reggel elindulni az óvodába, nem akar felöltözni, még maradna a játszótéren, könyörög a boltban valamiért?  Ugye neked is ismerősek a fenti jelenetek? Valamilyen szinten persze természetes, ha egy kisgyerek akaratos, nem véletlenül létezik a dackorszak fogalma. Attól azonban, hogy ezen a korszakon minden gyermek átesik, még nem lesz könnyebb a szülők dolga.

Deliága Éva...

2017/10/28

Senki nem tagadja, hogy az édesanyák és a gyerekek kapcsolata meglehetősen bonyolult. Amikor kicsik vagyunk, anya a világ közepe. Később azért megpróbálunk nagyobb távolságot tartani tőle, hogy felfedezhessük a világot. Ezt azonban nem minden édesanya érti meg, ami konfliktusokat szülhet egy olyan kapcsolatban, aminek a valóságban a szeretetről és a megértésről kellene szólnia.

 Illusztráció: Annie Spratt/Unsplash

Éppen erről sz...

2017/10/18

A mai gyermekek borzalmas érzelmi állapotban vannak – ezt természetesen nem mi mondjuk, de ezzel a mondattal kezdte nemrég cikkét Kanada egyik legismertebb nevelési tanácsadója. Victoria Prooday tanácsaival kanadai szülők tízezreinek segített már gyereknevelési tippjeivel, de van egy aggasztó jelenség, amely miatt ő is megkongatta a vészcsengőt. Ez pedig a fáradt, izgő-mozgó, unott, impulzív, figyelmetlen és stresszes gyerekek...

2017/09/13

Amikor Christine Coppa 2007-ben teherbe esett, majd elhagyta a gyermeke apja, abban reménykedett, hogy lánya lesz. Végül is – gondolta – egy lányt könnyebb felnevelni egyedül. Pár hónappal később az ultrahangon már biztosnak látszott, hogy kisfiút hord a szíve alatt. És bár azóta is tökéletes a kapcsolatuk, leírta, mire érdemes odafigyelni az egyedülálló anyukáknak, ha apa nélkül kell férfit nevelniük a gyermekükből. Az ő cikk...

Please reload