A kamaszkönyv, ami tabuk nélkül beszél a szülők válásáról

September 23, 2017

 

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, régen voltam már kiskamasz. Olyan régen, hogy amikor a legutóbb a 12 éves unokahúgom fekete pólóban egy „hagyjatok már békén” felkiáltással rám csapta a szobája ajtaját, egy pillanatra meg is ijedtem. Aztán rájöttem, hogy mint sok minden, egy idő után ez is elmúlik. Addig viszont nagyon sok titok zajlik az ilyen becsukott ajtók mögött.

 

Kiskamasznak lenni ugyanis önmagában sem könnyű, hát még akkor, ha családi problémák is felütik a fejüket. Éppen ez történik a 11 éves Lénával, aki ugyanolyan, mint bármelyik tizenéves: imád focizni, nincs testvére, de van egy igazi legjobb barátnője, akinek a tesóira lehet vigyázni. Fél a hápogó kacsáktól, de nagyon szereti a kutyákat, és szerencsére kap is egy kölcsönkutyát sétáltatásra. Csak egy baj van: apa és anya egyre többet veszekednek.

 

 A Léna listái a Pagony kiadónál jelent meg 

 

Itt kezdődik a holland író, Francine Oomen könyve, amely nemcsak a témaválasztásában, hanem annak leírásában is tabukat dönget. Mihez kezd egy 11 éves lány, amikor megtudja, hogy édesapja beleszeretett egy másik nőbe? Hogyan dolgozza fel, hogy széthullik a családja? És ha még ez sem lenne elég, mit kezd testének változásaival, a kiskamaszság és az iskola gondjaival?

 

Aki tehát arra számít, hogy a Léna listái habkönnyű olvasmány, az tévedni fog. Épp ellenkezőleg: a holland gyerekkönyv legalább annyira bonyolult, mint bármelyik kiskamasz élete. Csakhogy pont ez teszi olyan fontossá és érdekessé. Francine Oomen nem véletlenül kapott irodalmi díjakat Hollandiában: nem romantikus lányregényt írt, és nem is egy elképzelt világba varázsolja olvasóit, hanem a kőkemény valóságba. Ahol sem a főhős, sem pedig a szülei nem tökéletesek, éppen ettől lesz olyan valóságos az egész. Attól a mindennapi világtól, ahol gyereknek, hanem felnőttnek lenni egyszerű.

 

Ne féljünk tehát együtt elolvasni a kiskamaszunkkal a Léna listáit, de akkor se ijedjünk meg, ha magával viszi a szobájába. Mert ez éppen az a könyv, ami után előbb-utóbb ő is kijön a szobából, és megkérdezi a véleményünket a világ dolgairól. Pont, mint egy igazi családban.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload