Hinnéd? A nagyszülők károsak lehetnek az unokák egészségére

November 15, 2017

Szívesen otthagyod a gyerekedet néha egy-egy hétvégére a nagyszülőknél? Sőt, nyáron esetleg hetekre leküldöd hozzájuk a kicsiket, hogy szívjanak egy kis falusi levegőt? Lehet, hogy jobban jársz, ha nem teszed. A Glasgow-i Egyetem tanulmánya szerint a túláradó nagyszülői szeretet rossz hatással lehet a gyerekek egészségére.

 

 Illusztráció: Nick Karvounis/Unsplash

 

A PLOS One Journal nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a probléma fő oka, hogy a nagyszülők gyakran elkényeztetik és túletetik az unokákat. Arról nem is beszélve, hogy sokan közülük dohányoznak a gyerekek előtt, és nem mozognak eleget.

 

A kutatók 18 ország 56 tanulmányának adatait hasonlították össze, és elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással vannak a nagyszülők az unoka első éveire. Figyelembe vették az étkezést és a súlyt, a mozgást, valamint a dohányzást is.

 

Hamar kiderült, hogy az első kettő esetében a nagyszülők viselkedése kifejezetten káros lehet a gyerekekre. A vizsgált tanulmányok többször is kimutatták, hogy a nagyik többsége „túl engedékeny” és „nem elég tájékozott”, az ételt pedig érzelmi zsarolásra is használja. Arról nem is beszélve, hogy az ennivalók többsége cukros és zsíros, és gyakran adnak a gyerekeknek nassolnivalót is.

 

A szülők sincsenek túl jó helyzetben, mert hiába tudják, hogy a nagyi túleteti a gyereket, nem mernek szólni, mert túl sokszor kérik a segítségüket.

 

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az unokák túl keveset mozognak, amikor a nagymama vagy a nagypapa vigyáz rájuk. Ez persze attól is függ, hogy a nagyszülők mennyire aktívak, mert ha sokat kertészkednek, kirándulnak vagy mozognak, akkor az unokák is gyakrabban csatlakoznak hozzájuk. Az eredmények attól is függnek, hogy milyen gyakran vannak náluk a gyerekek: ha szinte minden nap találkoznak velük, akkor általában úgy bánnak velük, mint a saját gyerekükkel, ha viszont csak a hétvégén látják őket, jobban elkényeztetik őket.

 

Amit viszont már a szülők sem hagynak szó nélkül, az a dohányzás. A cigi rengeteg konfliktus forrása a nagyszülők és az unokák között, de az sem ritka, hogy valaki azért szokik le, mert unokája született.

 

„Az eredményekből úgy tűnik, a szülők sokszor nehezen hozzák fel ezeket a témákat, pedig igenis szükség lenne rá. A passzív dohányzás és a cukros ételek ugyanis hosszú távon nagyon rossz hatással vannak a gyerekek egészségére, még a rák előfordulásának gyakoriságát is növelik” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Stephanie Chambers.

 

A professzor ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a nagyszülők nem szándékosan kényeztetik az unokákat, és egy-két csoki elhanyagolható ahhoz a szeretethez képest, amit a gyerekek a nagyitól vagy a nagypapától kapnak.

 

Ha a te családodban nincsenek nagyszülők, akkor se aggódj: az Egyedülálló Szülők Alapítványának Legyél a mi nagyink programjával te is megtalálhatod a tökéletes pótnagyit. Kattints ide a részletekért.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload