Kisfiút nevelsz egyedül? Ezeket a tanácsokat fogadd meg!

September 13, 2017

Amikor Christine Coppa 2007-ben teherbe esett, majd elhagyta a gyermeke apja, abban reménykedett, hogy lánya lesz. Végül is – gondolta – egy lányt könnyebb felnevelni egyedül. Pár hónappal később az ultrahangon már biztosnak látszott, hogy kisfiút hord a szíve alatt. És bár azóta is tökéletes a kapcsolatuk, leírta, mire érdemes odafigyelni az egyedülálló anyukáknak, ha apa nélkül kell férfit nevelniük a gyermekükből. Az ő cikkéből szemezgetünk.

 

 Illusztráció: Michal Parzuchowsky/Unsplash

 

Beszélj neki az apjáról

 

A fiam már óvodás korában elkezdett kérdezgetni az édesapjáról, hiszen már akkor rájött, hogy nem mindenki nevelkedik csak az anyukájával. Nagyon fontos volt, hogy minden kérdésére igyekeztem őszintén válaszolni, még ha ez nem is ment olyan könnyen. Mégis, nem szerettem volna, hogy megutálja a férfit, aki elhagyott, amikor őt vártam. Amikor középiskolás lett, és nagyon jó futóeredményeket ért el, akkor például mindig felhoztam neki, hogy ezt a tehetségét az apjától örökölte. Így ha mással nem, legalább ezzel tudott kötődni hozzá.

 

Legyen férfi a fürdőszobában is

 

Amikor elkezdtem bilire szoktatni, az elején már annak is örültem, ha leült a bilire és belepisilt. De rá kellett jönnöm, hogy ez nem lesz elég. Tudnia kellett, hogy neki bizony mindezt állva kell majd később csinálnia, még ha az anyjától nem is ezt látta. Nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni, ezért bevallom, megkértem a bátyámat, hogy magyarázza el neki, hogyan kezdjen hozzá. Ha neked nincs fiútestvéred, semmi gond: az édesanyja vagy, nyugodtan megmutathatod neki te is a technikát.

 

Nem ő a ház ura

 

Az egyedülálló anyukák néha hajlamosak túlzásba esni, ha fiúgyerekekről van szó. Az elején még néha én is viccelődtem vele, hogy nálunk „ő az úr a háznál”, vagy tréfából randevúnak hívtam az esti vacsoráinkat, csakhogy ez nagy hiba. Az ilyen kijelentések összezavarják a gyerekeket, és túl nagy felelősséget raknak rájuk. A fiad nem a bizalmasod és nem pótolja a férjedet, ő inkább legyen gyerek – de azért azt nyugodtan megmondhatod neki, hogy szedje össze a tányérokat és pakoljon el maga után.

 

Legyenek előtte példaképek

 

Az én fiam szerencsés, hiszen fantasztikus nagyapja van és a két bátyám is jelen van az életében, akik szívesen töltenek vele időt. Ha neked nincs meg ez a lehetőséged, jó ötlet lehet, ha sportolni viszed, méghozzá olyan helyre, ahol más fiúkkal van együtt (persze csak ha neki is kedve van hozzá). Ilyen helyeken az edző fontos szerepet játszik be az életükben, és akár még példaképpé is kinőheti magát a szemében.

 

Mutasd meg, hogy erős vagy

 

A fiadnak nincs szüksége egy gyenge édesanyára, aki állandóan az apja hiánya miatt panaszkodik. (Ettől még nyugodtan sírhatsz, csak inkább ne előtte tedd.) A kisfiúk imádják, ha az édesanyjukra is felnézhetnek. Én nemcsak főzök és ellapátolom a havat a ház elől, hanem megszerelem a csapot is, ha kell. Így tudni fogja, hogy egy nő is mindenre képes, amire egy férfi.

 

Szokj hozzá a fiús dolgokhoz

 

Lehet, hogy te annak idején babáztál és hercegnős könyveket olvastál, de az én fiam Batmanért és a szuperhősökért van oda. Úgyhogy megtanultam szuperhősös jelmezt gyártani, minden tudok a képregényekről és persze órákig képes vagyok legózni vele, ha kéri. És folyamatosan képzem magam, hiszen annyi pasis dolog van, amiről nem tudok semmit – például a futball.

 

Persze azért nem kell keménykedni

 

A fiús dolgokat sem kell túlzásba vinni, bár itt lehet, hogy egy kicsit ellentmondok magamnak. Néha igenis vannak olyan elfoglaltságok, amik nekem fontosabbak, de őt is be tudom vonni. Megbeszéltük a fiammal, hogy a rengeteg akciófilmért cserébe egyszer-egyszer szívesen eljön velem festeni. Sőt, imádom a Diótörőt, ezért elvittem balettelőadásra – és magam is meglepődtem, hogy tetszett neki. A lényeg, hogy legyenek közös programjaink.

 

A vér nem minden

 

Ha valakit elhagynak, nem jelenti azt, hogy örökre egyedül marad, és ez a fiús anyukákra is igaz. Ismerek olyat, aki két éves koráig egyedül nevelte a fiát, majd megismerkedett a barátjával. És bár az elején nagyon óvatos volt, rá kellett jönnie, hogy remekül kijönnek a pótpapával, akivel azóta összeházasodtak és a közös gyermeküket várják. Az „új apuka” minden este megdögönyözi a fiát és bekészíti a másnapi ebédjét. Az „igazi apja” soha nem látogatta meg, és csak néha küld neki pénzt. Azt hiszem, nem kell elmagyarázni a különbséget.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload