Azt hiszed, egyedül vagy? Nem is tévedhetnél nagyobbat

June 15, 2017

 

Csak Magyarországon több mint félmillióan élnek egyszülős családban. És mi a helyzet az uniós országokban?


Reggel hatkor csörög az óra, a gyerekek még alszanak. Kisettenkedsz a fürdőszobába, hogy legalább hajnalban legyen egy kis időd, mielőtt felébrednek. Fél óra múlva kezdődik a daráló: reggeli, iskola, munka, bevásárlás, főzés, minden egyes nap – társ nélkül. Nincs abban semmi meglepő, ha vannak esték, amikor azt kérdezed: miért pont te. Ha viszont azt gondolod, ezzel egyedül vagy, nagyon tévedsz.  

Édesanyák többségben

 

Bármennyire is sokkoló, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon ma több mint félmillió olyan család él, ahol valamelyik szülő egyedül neveli gyermekét. Mivel pedig ez az adat a legutóbbi, 2011-es népszámláláson alapul, azóta valószínűleg tovább nőtt a számuk. (A nyolcvanas években még csak 341 ezren voltak.) És hogy mit jelent ez arányaiban? Nem mást, minthogy a magyar családok 20 százalékában hiányzik az édesapa vagy az édesanya, és körülbelül 800 ezer gyermek érintett. (Fontos azonban tudni, hogy a statisztika nem különbözteti meg azokat, akik időskorukban laknak együtt a szüleikkel azoktól, akik valóban kisgyermeket nevelnek egyedül.)

 

(Fotó: London Scout)

 

Bár egyre több a gyermekét egyedül nevelő édesapa, a legnagyobb arányban még ma az anya él együtt a gyermekével. Többségük, azaz 68 százalékuk eggyel. A családfők 44%-a elvált, 30%-a özvegy, 14%-a nőtlen, hajadon, 11%-a pedig házas, de már nem él együtt férjével, feleségével. 

 

És mi a helyzet az unióban?

 

Érdekesség, hogy az uniós átlaghoz képest Magyarországon viszonylag magas az egyszülős háztartások száma. Az Eurostat adatai szerint az EU-ban „mindössze” a családok 16 százalékában neveli valaki egyedül a gyermekeket. Ezekben is az egyedülálló anyák vannak többségben, de szembetűnő, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a nemi egyenlőség – Dánia, Németország, Ciprus, Hollandia és Svédország – sok a gyermekét egyedül nevelő apuka is. 

 

Ha az egyszülős családok számát nézzük az unióban sajnos Magyarország a képzeletbeli lista elején található, Lettországgal, az Egyesült Királysággal, Litvániával, Lengyelországgal és Szlovéniával együtt. Kevesebb viszont a gyermekét egyedül nevelő szülő Hollandiában, Cipruson, Észak-Belgiumban, Dániában, Németországban, Franciaország nyugati részén, Finnországban és Svédországban. 

 

És hogy hol a legrosszabb a helyzet? A 2011-es adatok szerint öt olyan régió van az Európai Unióban, ahol a családok 30 százalékából hiányzik valamelyik szülő: a Franciaországhoz tartozó tengerentúli területek (Martinique, Guadeloupe és Francia Guyana), Lettország fővárosa, Riga és az észak-írországi Belfast. Az utóbbi városban a családok 34,6 százaléka egyszülős. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload