Kutatás bizonyítja: boldogabbak, akik egyszülős családban nőttek fel

January 13, 2019

Régóta tudjuk, hogy az egyszülős család nem csonka család, egy brit kutatás pedig be is bizonyította, hogy az így felnövő gyerekek jobban teljesítenek azoknál a társaiknál, akiket két szülő nevel.

 Illusztráció: S&B Vonlanthen/Unsplash

 

A rendhagyó kutatásban a Sheffieldi Egyetem munkatársai összesen 27 834 háztartást vizsgáltak meg 2009 és 2017 között, azaz nyolc éven át. A résztvevőket arra kérték, hogy három kategóriában osztályozzák a jólétüket: mennyire elégedettek az életükkel, milyen érzéseik vannak a családjuk iránt és milyen a kapcsolatuk a kortársaikkal.

 

Hamar kiderült, hogy az egyszülős családban nevelkedettek mindhárom kategóriában jobb pontokat adtak, mint azok, akiket két szülő nevelt. Azaz nemcsak elégedettebbek voltak az életükkel, hanem pozitívabb érzéseket fogalmaztak meg a családjukkal szemben és a társaikkal is jobb volt a viszonyuk.

 

A kutatók rámutattak: az egyszülős és a hagyományos családban nevelkedett résztvevők válaszai között olyan jelentős volt a különbség, hogy az bőven túlmutatott a hibahatáron, így ez semmiképpen nem lehetett véletlen.

 

Bár az okokra az egyetem munkatársai nem tudtak egyértelmű választ adni, kiemelték, hogy az egyedülálló családok gyakran kapnak segítséget a nagyszülőktől, akár az anyagiakról, akár a mindennapi feladatokról van szó, mint a főzés, vagy a háztartás vezetése.

 

A kutatók az remélik, hogy eredményeikre a döntéshozók is felfigyelnek és változtathatnak az egyszülősökkel kapcsolatos előítéleteken is.

 

„Fontos jelzés, hogy ezeknek a gyerekeknek a jóléte nem függött attól, hogy hány szülő nevelte őket. Ennek pedig a jövőbeli családpolitikában is meg kell jelennie” – írták.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload