Kiegyensúlyozott munka és magánélet? Nem lehetetlen, ha segítesz

November 29, 2017

 

 

Egy családban nem könnyű megbirkózni a rengeteg feladattal, különösen a nőknek, akik gyerekük születése után gyakran szembesülnek azzal, hogy képtelenek összeegyeztetni a munkát, a gyereknevelést és a magánéletet. A COFACE nemzetközi családvédő szervezet már évek óta küzd azért, hogy az európai intézmények ne csak szavakkal, hanem tettekkel is segítsék a szülőket a kiegyensúlyozott élet elérésében. Most egy kampányt is indítottak, hogy Brüsszelben minél hamarabb elfogadják az erről szóló javaslatot.

 

Az Európai Bizottság idén áprilisban nyújtotta be az Európai Parlament és a Tanács irányelvét „a szülők és gondozók vonatkozásában a munka és magánélet közti egyensúly megteremtéséről”. E mögött persze rengeteg munka van, amit a COFACE már 2012 óta támogat. Nemcsak EU-s intézményekkel, hanem társadalmi szervezetekkel is tárgyaltak, hogyan lehetne minél előbb elfogadtatni a javaslatot, ami rengeteget javítana a családok, és azon belül a nők helyzetén.

 

Ha sikerülne megteremteni ezt az egyensúlyt, akkor a nők hamarabb vissza tudnának térni a munkaerőpiacra, és a nemek közötti esélyegyenlőség is minden területen javulna.

 

A dokumentumban a többi közt szerepel az apáknak járó 10 napos fizetett szülési szabadság (ami Magyarországon ugyan létezik, de sok uniós országban nem), a nők munkavállalásának elősegítése és a szülőknek járó támogató rendszerek megerősítése.

 

„Ezzel az olyan sztereotípiákat is el lehetne oszlatni, hogy mi egy nő, vagy egy férfi dolga a családon belül és a munkában, és pozitív irányba változna az otthoni és a családi munkamegosztás” – írták.

 

A COFACE közleményében azt is kihangsúlyozta: több éves munkájuk eredményeként az Európai Bizottság április végén végre benyújtotta a javaslatát, de azt még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak (azaz az EU-tagállamok állam-és kormányfőinek) is el kell fogadnia, hogy törvénybe iktathassák. Ez viszont sajnos sokszor nagyon sok időbe telik, sőt az is előfordul, hogy az intézmények mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen döntést hozniuk. Mivel azonban az ügy nem tűr halasztást, a COFACE elindította az „Egyensúlyt akarok a munkám és a magánéletem között” kampányt, ami egészen addig tart majd, amíg nem érik el céljukat.

 

A szervezet ezért mindenkit arra kér, aki egyetért a céljaikkal, hogy a közösségi oldalakon saját üzenete mellé posztolja az #IwantWorkLifeBalance hashtaget a személyes történetével.

 

Ha tehát egyetértesz a célokkal, ne félj megosztani a véleményed, vagy kiposztolni a COFACE üzeneteit – ezzel is egy jobb világhoz járulsz hozzá.

 

A kampányról többet is olvashatsz - angolul - a COFACE oldalán. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload