Így változik a családtámogatási rendszer 2018-ban

January 2, 2018

 

2018 ismét a családok éve lesz, és számos változás várható a családtámogatási rendszerben is – jelentette már be korábban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Azért, hogy még kézzelfoghatóbb legyen, milyen plusz segítség jár az idei évtől a szülőknek, összeszedtük, pontosan milyen változásokra lehet számítani.

 

 Illusztráció: Alex Bocharov/Unsplash

 

Családi adókedvezmény

 

A családi adórendszer már nyolc éve működik, ami azt jelenti, hogy gyermekszámtól függően adókedvezmény jár. Az elmúlt években ez az adózási forma egyébként csaknem 1600 milliárd forint megtakarítást jelentett.

 

Fontos tudnivaló, hogy 2018-tól növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, méghozzá havi ötezer forinttal. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család így már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal. Kedvezményük 2019-ben még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik.

 

Növekszik a gyed

 

Január 1-jétől a minimálbér emelése miatt nő a gyermekgondozási díj (gyed). Mivel a minimálbér összege jövőre 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra nő, a gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

 

Tovább tart a gyed extra

 

2018 újdonsága, hogy egyről két évre, a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. Ahogy fent említettük, a diplomás gyed összege is nő: felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevők esetében 89 250-ről 96 600 forintra, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben és doktori képzésben részt vevők esetében pedig 112 000-ről 126 350 forintra.

 

Jelzálog- és diákhitelesek támogatása

 

Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is. Az intézkedés akár 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

 

Lombikprogram

 

Bővítik a lombikprogram hozzáférési lehetőségeit, növelik a gyógyszerek támogatását. Infrastrukturális fejlesztésekről is döntött a kormány: 8 milliárd forintos támogatást nyújtanak az állami egészségügyi intézményeknek, hogy még több, meddőséggel küzdő pár számára legyen hozzáférhető a lombikprogram.

 

Még több bölcsőde

 

A bölcsődefejlesztési programot is folytatják. Jövőre a korábbi összegekhez képest is 10 milliárd forinttal több jut bölcsődefejlesztésre.

 

Köldökzsinór program

 

Január elsejével elindult a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal "indulhat el" az életben.

 

CSOK és otthonteremtés

 

Nem áll le a CSOK sem, jelenleg több mint 60 ezer családot tudtak támogatni a családi otthonteremtési kedvezményen keresztül. A programot tovább folytatják, és sok adminisztratív akadály elhárításával, járulékos költség csökkentésével még olcsóbbá teszik az otthonteremtést.

 

Gyermekétkeztetés

 

Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni.

 

A családok éve egyébként saját weboldalt is kapott, sőt a Facebook-on is lehet majd követni.


 


 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload