Egy konfliktus akár jó is lehet

December 27, 2017

Joëlle Barthassat, svájci pszichológus olyan kutatási területre tévedt, amelyre kollégái közül kevesen. Köztudott, hogy a családon belüli konfliktusoknak leginkább a gyermekek isszák meg a levét.

 

 Illusztráció: Unsplash/Neonbrand

 

Nos, a pszichológusnő, tanulmányában megállapította, hogy ezeknek a konfliktusoknak vannak pozitív hatásai is a gyermekek fejlődésének, viselkedésének szempontjából, ha azt a szülők jól kezelik. A pozitív reakció természetesen függ a vita milyenségétől, a családban jelen levő érzelmi körülményektől is.

 

A kutatást két elmélet alapozta meg. Az egyik fókuszában a gyermek konfliktuskezelése áll. E szerint két periódusban dolgozzák fel a gyermekek szüleik konfliktusait. Első lépésben észlelik a vitahelyzetet, amely érzelmi bevonódással és reakcióval jár, második lépésben pedig – természetesen a gyermek korától és érettségétől függően – megpróbálnak „kidolgozni egy stratégiát” a megoldásra.

 

A másik elmélet szerint - amely az érzelmi biztonságról szól – a gyermek érzelmi biztonsági szintje csökkenhet vagy növekedhet a konfliktusok következtében. Megerősítheti őt félelmeiben, bizonytalanságában vagy biztonságérzetet is kelthet benne.

 

A kutatásban gyermekeknek különböző stílusú veszekedéseket játszottak le videón és mérték a reakciókat. Például ha a szülők a gyermekükkel kapcsolatos dolgokból vagy a saját házasságukban lévő problémákból indult ki a konfliktus, a gyermekek annál inkább érezték a negatív bevonódást és a konfliktus feldolgozása is nehezebben ment. Minél rombolóbb egy konfliktus, annál negatívabb hatást fog elérni.

 

Ha válás következtében élnek a gyerekek egyszülős családokban, nagyon sok vita alakulhat ki a szülők között. Már nem élnek együtt, de a gyermekek miatt örökre összekapcsolódnak. Mindig lesznek szülinapok, névnapok, karácsonyok, ballagások. Az apa és anya sokszor kerül olyan helyzetbe, hogy együtt kell valamit megoldaniuk, együtt kell döntést hozniuk gyermekük jövőjét illetően. Éppen ezért kell odafigyelni arra, hogy ha fel is merül valamilyen nézeteltérés, amiből könnyen parázs vita alakulhat ki, az a lehető legkevésbé legyen romboló hatással a gyermek önképére, viselkedésére. Éreznie kell, hogy biztonságban van, nemcsak fizikailag, de érzelmileg is. A konfliktusokat igenis meg lehet oldani úgy, hogy azzal ne csak példát állítsunk, de be is bizonyítsuk, hogy a vita nem egyenlő a veszekedéssel, hogy az életben sokszor vannak nézeteltérések, de az nem mindig baj.

 

Hogy milyen pozitív hatásokat produkálhat egy építőjellegű konfliktus? A gyermekeknek növekszik az érzelmi biztonsági szintjük, kevésbé lesz agresszív a viselkedésük, nem csökken az önbizalmuk. A gyermekek az esetek nagy százalékában önmagukat hibáztatják szüleik félresikerült házassága miatt… nem szabad, hogy ezt a terhet magukra vegyék. Bízniuk kell mindkét szülőben, bízniuk kell szeretetükben és abban, hogy szüleik valamikor egymást is nagyon szerették, és ha az élet nem is mindig alakul úgy, ahogy szeretnénk, attól még az ő életükben ez lehet másképp is. Jó konfliktus márpedig létezik.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload