Az egyszülőség tényleg káros az egészségre?

June 26, 2017

Nincs jó hírünk az egyedülálló anyáknak, már ami az egészségüket illeti. Egy kutatás szerint ötven éves koruk után jelentősen rosszabb állapotban vannak, mint házasságban élő társaik. Megijedni viszont nem kell.

Szív-és érrendszeri betegségek, mentális problémák és korai elhalálozás – ezek a veszélyek fenyegetik azokat a nőket, akik sokáig egyedül nevelik a gyermeküket, legalábbis egy brit kutatás szerint. A 2015-ös kiadvány készítői 15 országban, több mint 25 ezer egyedülálló anyát kérdeztek meg egészségi állapotukról és magánéletükről. Az eredmény igencsak meglepő lett: azok a nők, akik 16 és 49 éves koruk között huzamosabb ideig egyedül nevelték gyermekeiket, későbbi életükben gyakrabban szenvedtek különböző betegségektől.

 

Feltűnő azonban, hogy a tanulmány megállapításai nem minden országra igazak. A legnagyobb veszélyben az amerikai, az angol, a dán és a svéd egyszülők vannak. Velük ellentétben a mediterrán országokban sokkal jobb a helyzet, valószínűleg a nagy és összetartó családoknak köszönhetően.

 

 

 

A Journal of Epidemiology & Community Health című szaklapban megjelent kutatás szerint azok az egyedülálló anyák a legveszélyeztetettebbek, akik

  • 20 éves koruk előtt lettek egyedülállók

  • elváltak

  • több mint 8 éve egyedül nevelik gyereküket

  • két vagy több gyereket nevelnek.
     

A kutatásból más érdekességek is kiderültek, például az, hogy a legtöbb társadalomban az egyszülőséget a szegénységgel azonosítják, ez az állítás pedig mindennél jobban igaz az Egyesült Államokra. A megkérdezett amerikai nők közül egyébként minden harmadik nő nevelte egyedül a gyermekét 50 éves kora előtt, míg ugyanez az arány a nyugat-európai országokban mindössze 20 százalék. A dél-európai országok itt is jobban teljesítettek, ezekben az államokban csak minden tizedik anya egyszülő.  

 

Az egyedülálló anyák sajnos minden országban szegényebbek voltak, mint azok a nők, akik házasságban éltek. A kutatók szerint mindez nem véletlen: az egyszülőség ugyanis néhány esetben tovább görgeti maga előtt a már meglévő problémákat. A szegényebb társadalmi osztályokból például többen lesznek egyedülálló anyák, ami tovább növeli a kockázatokat, legyen az akár anyagi, akár egészségügyi.

 

Persze megijedni azért nem kell: a tanulmány szerzői ugyanis arra is rámutattak, hogy a jó családi háttér és a sok barát segíthet megelőzni a problémákat, sőt akár a betegségeket is. Ha tehát te is egyszülő vagy, vedd magad körbe a családoddal és a barátaiddal, tőlük nemcsak a kedved, hanem hosszú távon az egészséged is jobb lesz.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload