Június 30-án végre útjára indult az Egyszülős Magazin

June 9, 2017

Tizennyolc év alatt sok mindent megtanul az ember: megtanulja, hogy milyen egyedül ultrahangra menni és csak a szeme sarkából nézni, ahogy más kismamáknak fogják a kezét; megtanulja, hogy hogy élvezze az ovis apák napját, amikor ő az egyetlen anyuka a sok erős, bajszos apuka között.  Aztán megtanulja lerendezni az iskolai konfliktusokat – néha galambszívvel, néha oroszlánkarmokkal, mikor mire van szükség.

 

Aztán jönnek a legendás kamaszévek, amikor folyamatosan csak tanul, de legalább senki nem vágja a fejéhez, hogy „a te gyereked, te kényeztetted így el” és végül felnő a gyerek. Nem mintha a kérdések, gondok – és persze örömök – itt véget érnének. Viszont innentől már senki nem szólítja „anyukának” a gyerekorvosnál és nem hivatkozhat arra, hogy „egyedül nevelem” - hiszen ki merné azt mondani egy tizennyolc évesre, hogy még „nevelik”? A tizennyolc év ívéből van, akinek csak néhány jut az elején, a végén vagy valahol útközben.

 

Olyan is van, aki apukaként állja a sarat vagy nagyszülőként találja magát újra a családfenntartó szerepében. Van, akinek egy gyereke van és olyan is van, akinek tizenegy – pufók mosolyú babák, hisztis dackorszakosok, fogatlan elsősök és önérzetes kiskamaszok.

 

Ebben a sokszínű, sokféle sorsú kavalkádban egy dolog mégiscsak közös: hogy valahogy semmit nem ránk szabtak. Lapozgatjuk a női lapokat, a gyerekmagazinokat, nézzük a reklámokat, olvassuk a lelki tanácsadást, de mintha csak a konfekciót kapnánk mindenhol – az egyik itt szorít, a másik ott bő. Semmi nem nekünk szól. És mit tesz az eltökélt egyszülő, amikor kívül nem talál megoldást? Megoldja a saját erejéből.

 

Ezt tettük mi is. Mivel nem fértünk bele az előre gyártott ruhákba, úgy döntöttünk, készítünk egyet méretre: kilépünk a klisékből, a ránk erőltetett sémákból és varrunk egy olyan ruhát, ami pont jó ránk. Így született az egyszülős magazin, ami a habos rózsaszín helyett a valódi világról szól, valódi emberekkel, amilyen te is vagy. Hogy a tizennyolc év bármelyik szakaszában is jársz, tudd, hogy nem vagy egyedül, hatalmas közösség vesz körül, akik pont ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint te és akiknek biztosan lesz egy-két jó ötletük, amikor te már kifogytál a sajátjaidból.

 

Örülünk, hogy itt vagy és reméljük, jól érzed majd magad ebben a közösségben, ahol te vagy a fontos. Pont te.

 

  (fotó: Brooke Cagle)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload