Filmajánló - Ez a fiúk sorsa (This Boy's Life)

June 24, 2017

Tényleg ez a fiúk sorsa? Leonardo DiCaprio 1993-as filmjéből kiderül: az egyszülőség nem egyenlő a családnélküliséggel és a boldogtalansággal.


Minden egyedülálló anyának kötelező mozi a This Boy's Life (Ez a fiúk sorsa). Az 1993-ban készült filmet már csak azért is érdemes megnézni, mert csodálhatjuk benne az akkor még kamasz Leonardo DiCaprio tehetségét. Szerintem már akkor, csak ezért a filmért Oscart érdemelt volna. A film története egy egyedülálló, elvált anyáról és 13 éves fiáról szól.

Az egyébként önálló, független anya úgy dönt, hogy letelepszik egy kisvárosban, hogy biztonságot és új apát biztosítson a fiának. Férjhez megy Dwighthoz (Robert De Niro), aki egy öntelt, katonai fegyelmet parancsoló melós.  A férfi keményen neveli a fiút, munkára szoktatja, verekedni és csupa férfias dolgokra tanítja, ami kezdetben az anyát is boldoggá teszi. A nevelés azonban folyamatos leckéztetésbe fordul, az új apa szóban és fizikailag is bántalmazza Tobiast. A férfi és a fiú közötti kapcsolat egyre durvul, a nő pedig sok mindent elnéz, cserébe a „biztonságért”, a „családért”, a „férjért”, az „apáért”. A fiú is sok mindent eltűr az anya „boldogságáért” és „új társáért”. A terrorba azonban lassan anya és fia is belefásul. A fiúnak egyetlen esélye van a szabadulásra, ha felveszik őt egy bentlakásos iskolába.

 

(Fotó: Annie Spratt)

 

A történet ellenére ez az a film, mely minden látszat ellenére nem a családi erőszakról szól, hanem arról, hogy egy egyedülálló anya, milyen brutális alkukat képes kötni azért, hogy valahogy pótolja az apát a gyerekének. Aki majdnem rámegy erre az alkura.

 

Természetesen nem mindenkinél ez a helyzet, a válás vagy az özvegység után sokan találnak új, szerető párt, aki még a gyerekkel is jól kijön. Ez a film azonban nem pusztán a jó és rossz mostohákról szól, sokkal inkább arról, hogy egy egyedülálló anyában milyen erők mozognak. Az egyedüllét, a létbizonytalanság, a társ nélküliség egész biztos, hogy mindenkiből előhívja a legmélyebb félelmeit, kétségbeeséseit, és a kompromisszumkészségét.  Talán túlságosan is sérült és kompromisszumkész ilyenkor az ember. Talán sokan gondolják úgy, hogy ők már nem számítanak, csak a gyereknek legyen kerek családja és apja. Egész biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan kötnek hasonlóan rossz – ha nem is ilyen durva – alkukat, csakhogy ne egyedülálló szülők legyenek.

 

Szeretem ezt a filmet, mert helyre teszi a család fogalmát. Család és biztonság nem attól lesz, hogy van egy nő, egy férfi és gyerek a háznál és közösen esznek és tévéznek. Család és biztonság kizárólag a lelki kapcsolattól, a szeretettől lehet, ami köztük van. Ebben a filmben az anya és a fiú ketten együtt sokkal erősebb, kerekebb és boldogabb család, mint az új apával – és erre ők is rájönnek.

 

Minden egyedülálló anyának és apának ajánlom ezt a filmet, aki úgy érzi, csak úgy teheti boldoggá a gyerekét és magát, ha mindenáron megszabadul az egyszülőségtől. Az egyszülőség ugyanis nem egyenlő a családnélküliséggel és a boldogtalansággal.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload