Üdvözöljük szállodánkban, a gyereket kérjük hagyja otthon

June 24, 2017

Sokan örülnek neki, mások felháborodnak, de Magyarországon is egyre több a felnőttbarát szálloda

Magyarországon ma négy olyan szálloda létezik, ahova 13 – vagy éppen 16 - éven aluli gyermekek nem szállhatnak meg. Sokan direkt ezeket keresik, hiszen így nem kell a picik zajongását hallgatniuk, a szülők többsége viszont felháborodott a szerintük nyilvánvaló diszkrimináción. Amikor viszont én kaptam egy ilyenbe meghívást, nem tudtam dönteni.

Megvan az a pillanat, amikor a picivel a karodban próbálsz éppen bébiételt melegíteni, miközben a bátyja éppen a vécéből üvölt kifelé, hogy nézzem meg, mit produkált? Szóval éppen a multifunkcionális szónak próbáltam meg új értelmet nyerni, amikor a barátnőm felhívott, hogy egy wellness hétvégét nyert egy szállodába, nincs-e kedvem elmenni vele valamikor. Ja, és a hotel amúgy felnőttbarát.

  • Hogy milyen barát?

  • Felnőttbarát.

  • Te most valami swinger szállodába akarsz vinni?

  • Ne legyél lökött. Felnőttbarát, azaz 16 éven aluliaknak tilos a belépés. Gondolj bele, nincs egyetlen üvöltő csecsemő sem az ebédlőben, a medencében pedig senki nem ugrál melletted egy méterre a vízbe. Végre nyugiban pihenhetünk!

Bevallom, miközben a két gyerek kórusban kiabált mellettem a konyhában, egy pillanatra elgyengültem. Komolyan egy egész hétvégén át csend lenne? De amúgy meg milyen jogon tiltja ki egy szálloda a területéről a kölyköket? Végül is ha csendre vágyom, elküldhetem őket a nagymamához is. Aztán hamar kiderült, hogy nem mindenki ért velem egyet. Bori barátnőmről például elég hamar kiderült, radikális nézeteket vall.

 

„Imádom a kicsiket, de szerintem szükség van ilyen szállodákra. Aki gyerekkel akar menni, az majd választ másikat, nem hiszem, hogy emiatt kellene hisztizni. Én például ki nem állhatom, amikor fel-alá rohangálnak a gyerekek a szállodai folyosón, vagy a sikítozásuktól visszhangzik a wellness-részleg. Menjenek inkább szabadtéri strandra, ahol kedvükre szaladgálhatnak, de ne zavarják a többi vendéget” – fejtette ki véleményét.

 

Rita ennél azért megengedőbb lenne a gyerekes szülőkkel.

 

„Nem a picikkel van a baj, hanem a szülőkkel. Szerintem teljesen természetes, ha egy ötéves szaladgál, hiszen ez a dolga. De a szülő néha igenis szóljon rá, amikor túl hangos, vagy zavarja a többieket. Erre pedig nem az a megoldás, ha a gyerekeket kitiltják a hotelből. Inkább áldozzanak rá egy kicsivel több pénzt, és legyen külön gyerekrészleg, ahol kedvükre sikítozhatnak” – mondta.

 

A különböző internetes fórumokon ennél sokkal radikálisabb véleményeket is lehet találni. Van, aki egyenesen azt állítja, azóta nem jár wellness hotelekbe, mióta a „neveletlen kölykök” miatt fáradtabban érkezik haza, mint amikor elindult. Mások viszont egyenesen bírsággal sújtanák a felnőttbarát hoteleket, hiszen diszkrimináció, hogy a 16 éven aluliak nem szállhatnak meg a szobáikban.

 

(Fotó: Markus Spiske)

 

Sok volt a konfliktus

 

Külföldön ennek ellenére már nagy hagyománya van a felnőttbarát szállodáknak, és Magyarországon is egyre több hotel vezetősége dönt mellette. Itthon néhány éve még csak kettő, ma már négy olyan szálloda volt, ahol nem fogadnak kicsi gyerekeket.

 

Az egyik így magyarázta döntését a honlapján:

 

„Nálunk helyhiány miatt nem lehetett kialakítani gyermekeknek való speciális szolgáltatásokat. A wellness részlegünkben is csak idősebbeknek való szolgáltatások vannak. Így aztán a gyermekek unatkoztak, zajongtak és zavarták a többi felnőtt vendéget. Sokszor a szülők sem megfelelően kezelték ezeket a helyzeteket, így néhány hónap után a Spa részleg belépési korhatárát 12 évre emeltük. Így legalább ott nem volt konfliktus, kivéve akkor, amikor leleményes szülők a tiltás ellenére bevitték kisbabájukat. Hogy ezt miért tették azt sosem értettük. A kisgyermekek nem tudják a szaunát, gőzt vagy a jacuzzit használni, így végül ott is unatkoztak és hamarosan ki is jöttek. Csak arra volt jó a dolog, hogy más, pihenni vágyó vendégeink emiatt reklamáljanak.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a szálloda kitűnő desztináció párok részére, akik kettesben szeretnének tölteni néhány romantikus napot. Akár szülőkről vagy nagyszülőkről van szó, ők sem szívesen hallgatták más gyermekének zajongását. Az idő elteltével természetes módon is nagyon nagy mértékben csökkent is a gyermekkel érkezők száma. Viszont oda jutottunk, hogy amikor voltak gyermekes vendégeink szinte mindig bizonyos mértékű konfliktus lépett fel. Vagy azért, mert a gyermekes szülők voltak felháborodva, hogy gyermekük nem látogathatja a wellness részleget, vagy pedig felnőtt vendégeinket zavarta a gyermekek ricsajozása. Így arra jutottunk, hogy 2016 februárjától a békesség érdekében hivatalosan is megváltoztatjuk foglalási politikánkat és csak 13 éves vagy annál idősebb vendégeket fogadunk” – írták.

 

Parttalan vita

 

Igazságot tenni persze lehetetlen, de az biztos, hogy amíg piaci igény van a gyerekmentes szállodákra, addig működni is fognak. Végül is nem arról van szó, hogy a kisgyerekes szülők ne választhatnának több száz másik ajánlat közül, ahol akár még kedvezményt is kapnak, mert magukkal viszik a picit. Én egyelőre még nem döntöttem el, hogy elmegyek-e, de ha igen, mindenképpen beszámolok róla, milyen volt. Csak azt remélem, hogy az úton odafelé nem fog végig üvöltözni egy kisbaba sem a vonaton. 😉
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload