Finom, egyszerű és gyors vacsora, amit a gyerekek is imádnak: a lecsó

July 17, 2017

Ha nincs kedved sokáig vacakolni a konyhában, de ennél valami finomat, nyáron nincs is jobb étel az illatos, ízletes lecsónál. Készítheted tojással, vagy a gyerekek kedvéért rizzsel és virslivel, egészen biztosan imádni fogja az egész család.

 

 

Az étel eredete balkáni, megköszönhetjük a Magyarországra települt bolgárkertészeknek, hogy édes paprikáikat szabad tűzön sütögették. A fővárosba érkezett vidéki szakácsnők (akik bizonyára szerették ezt az egyszerű étket) már edényben, zsíron sütötték, néha hagymát vagy tojást is adtak hozzá, így került az úri asztalokra a lecsó közvetlen elődje. Ehhez már csak a paradicsom ötlete kellett, és meg is született a zöldpaprika-paradicsommal ragu, ami tulajdonképpen egyfajta pörkölt. Így vált a 19. század vége felé ez a paraszti étel a magyar gasztronómia egyik alappillérévé.

 

A ’60-as években a lecsót külföldön is megszerették (de legalábbis megvették a „natúr lecsót” a szocializmus időszakának baráti országai), így az exportált konzervekkel együtt maga a szó is nemzetközi karriert futott be. Példaként: a lecsó szlovákul lečo, lengyelül leczo, oroszul лечо, németül pedig letscho.

 

A lecsó maga nem, de két fontos alapanyaga a makói hagyma, és a cecei zöldpaprika hungarikum. Persze nem kötelező ezekből készíteni, de a legtöbb receptleírásban megadott arányokat érdemes betartani:

 

1 rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom, és 4 rész zöldpaprika.

 

Kell még hozzá zsír vagy füstölt szalonna (manapság az egészséges táplálkozás tudói is egyre inkább a zsír mellett voksolnak - én már rég visszatértem nagyanyáink otthon sütött zsírjára, csak azzal főzök) pirospaprika, só, egy kis bors, és persze kolbász / virsli / vagy valami ilyesmi, és esetleg sűrítheted paprikakrémmel.

 

Szerintem a legjobb friss kenyérrel, alul szalonnával, benne kolbásszal, jó erősen, és nem bíbelődöm a paradicsom lehéjazásával. Persze az elkészítési módok száma a végtelenhez közelít, és a lecsó egy sor főétel alapja is lehet, mint pl. a lecsós hús, virsli vagy máj. Ehetitek rizzsel vagy főtt krumplival, a menzások tarhonyával (az milyen jó!), a maradékot pedig tojással a legjobb gazdagítani.

 

És ha a legjobbat akarod elkészíteni, akkor a hétvégén bográcsozzatok egy jót a gyerekekkel.

  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload