Házaságon kívül vállaltál gyermeket? Akkor fizess!

June 24, 2017

Kínában az egyedülálló anyáknak a bírságok mellett a társadalom megvetésével is szembe kell nézniük


Itthon sem könnyű egyszülőnek lenni, de a világnak a mai napig vannak olyan országai, ahol a társadalmi megbélyegzésen kívül büntetés is vár azokra, akik egyedül vállalnak gyermeket. Kínában akár hatévi fizetésnek megfelelő összeg is lehet a bírság, ha valaki apa nélkül szül gyermeket.

Amikor hathónapos terhesen Csiao Pant elhagyta a barátja, és pénzüket is magával vitte, a fiatal kínai nő nem mondta el a családjának, mi történt. Mivel az abortusz mellett már nem dönthetett, titokban hozta világra gyermekét. A barátai megpróbálták rábeszélni, hogy adja örökbe a kicsit, de Csiao ragaszkodott hozzá, hogy egyedül felneveli.

 

„Amikor világra hoztam a fiam, megsimogattam a fejét, és annyit mondtam neki: nem érdekel, ha nehéz lesz, az sem számít, ha szemetet kell szednem az utcán, hogy megéljünk, de akkor is felnevellek” – emlékezett vissza a brit The Guardian című lap hasábjain a most négyéves kisfiú édesanyja.

 

Csiao esete egyáltalán nem egyedi: bár Kínában 2016-ban eltörölték az egykepolitikát (azaz a családoknak már két gyermeke is lehet), az egyedülálló anyák helyzete továbbra is rendkívül nehéz. Nem csoda, hogy a legtöbb nő nem mer házasságon kívül gyermeket vállalni, ha pedig mégis teherbe esik, az abortuszt választja – vagy a legrosszabb esetben végez csecsemőjével.

 

Az 1.3 milliárdnyi országban az elmúlt tíz évben a szexualitással kapcsolatos szigorú tiltások jelentősen enyhültek ugyan – a házasságon kívüli szex például csak 1997 óta legális – az egyszülőkkel kapcsolatos tabuk azonban továbbra sem változtak. A sztereotípiák mellett az egyedülálló gyermekes nőket súlyos bírságok is sújtják: ha a hivatalban nem tudják igazolni, hogy házasságon belül született a gyermek, egyes tartományokban az éves fizetésük hatszorosát kell megfizetniük az államnak. Arról nem is beszélve, hogy – a házaspárokkal ellentétben – nekik a szülés sem ingyenes, „családi biztosítás” híján minden kórházi költséget kifizettetnek velük. A házasságon kívüli gyermekek nem kapnak hivatalos papírokat, így például személyi igazolványt sem.

 

Az abortusz egész Kínában széleskörűen elterjedt, így nem csoda, hogy sokan inkább a terhességmegszakítást választják. Míg az Európai Unióban inkább az a jellemző, hogy az állapotos nőket mindenki megpróbálja lebeszélni a döntésről, a kínai lányanyákat sokszor a környezetük küldi el az orvoshoz.

 

 (Fotó: Adi Constantin)

 

A The Guardian cikkében egyikük például azt mesélte, hogy még saját nővére is önzőnek nevezte, amikor úgy döntött, hogy megtartja kisfiát. A barátaitól sem várhatott támogatást, ők azt vetették a szemére, hogy konok és nem hallgat a családjára. A lány munkát is nehezen kapott.

 

„Az egyik cégnél kerek-perec megmondták, hogy nem vesznek fel, mert nem vagyok házas. Azt válaszoltam, hogy én ezt nem szégyellem, a HR-es szerint viszont az emberek beszélni fognak rólam a hátam mögött, ami nem tesz jót a cég megítélésének” – mondta.

 

Az egyedülálló kínai anyák a gyerektartás mellett állami segítségre sem számíthatnak, így gyakran élnek nehéz körülmények között. Éppen ezért gyakori az is, hogy elfogadják az első olyan férfi házassági ajánlatát, aki hajlandó a gyermeket a nevére venni – még akkor is, ha egyáltalán nem találják vonzónak.

 

Szerencsére, ha lassan, de már a központi kormány is kezd rájönni, hogy az egyedülálló anyákra is oda kell figyelni. Hubej tartományban például elsőként törvényt hoztak, hogy az apa nélkül született gyermekeknek is ingyen kell kiadni a születési anyakönyvi kivonatot.

 

„A kínai kormány továbbra sem akarja népszerűsíteni a házasságon kívül született gyermekáldást, de arra azért most már ők is rájöttek, hogy az egyedülálló anyákkal szemben fennálló diszkriminációt csökkenteni kell” – foglalta össze a The Guardian újságírójának Lu Jing egyetemi professzor, a téma szakértője.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload