Ha nyaraltál már egyszülősként, ezzel a problémával biztosan találkoztál

August 27, 2017

 

Azt már tudjuk, hogy a magazin olvasói szívesen nekivágnak egyedülálló szülőként is a nyaralásnak, de arról eddig kevesebb szó esett, hogy ez milyen költségekkel jár. Aki próbált már kétágyas szobát magának és a gyermekének lefoglalni, az jól tudja, miről beszélünk. A szállodák többsége ugyanis két felnőtt tartózkodására árazza be a szobát – ha az egyik vendég egy kisgyerek, akkor sem jár semmilyen kedvezmény.

Ezen próbál most változtatni egy brit utazási iroda, akik állításuk szerint az országban elsőként „véget vetnek az egyszülős családok diszkriminációjának”.

 

 Az utazási irodák ritkán reklámoznak egyszülős családokkal. Illusztráció: Ausketeez Tran/Unsplash

 

Az iroda ezért több exkluzív szállodával is szerződést kötött, amelyben vállalják: külön kedvezményes csomagokat készítenek az egyedülálló szülőknek. Így, ha például valaki egy kétágyas apartmant nem a férjével/feleségével, hanem a gyermekével vesz ki, olcsóbban szállhat meg.

 

Az utazási iroda kedvezményével az egyszülős családok akár 400 fontot (130 ezer forintot) is megtakaríthatnak egy 7 napos nyaralás alatt.

 

„Az egyedülálló szülők általában tisztában vannak vele, hogy többet kell fizetniük, pedig sokuk pont ezért nem engedheti meg magának a pihenést egy-egy népszerű szálláshelyen” – mondta a Telegraph című brit lapnak egy szakértő.

 

„A családi nyaralásokat aranybarnára sült, boldog párokkal szokták reklámozni, ahogy éppen boldogan dobják kisbabájukat a levegőbe. Olyan képeket szinte biztosan nem fogunk találni, melyeken egy egyedülálló anyuka vagy apuka négyfelé szakad a gyerek miatt, miközben reméli,  senki nem lopja el a pénztárcáját, amit fürdés közben a napágy mögé dugott” – mutatott rá Rowan Davies.

 

Az akciót üdvözölték a brit egyszülősöket támogató alapítványok is.

 

„Nagy-Britanniában minden negyedik családban az anyuka vagy apuka egyedül neveli gyermekét. Közülük nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudják megengedni maguknak a családi szórakozást, vagy éppen pihenést” - mondta Rosie Ferguson, a Gingerbread alapítvány ügyvezetője.

 

A szakember szerint hiába létezik rengeteg helyen - például állatkertekben, strandokon, múzeumokban -  családi kedvezmény, az csak két szülő látogatása esetén érvényes. Ez viszont nemcsak az egyszülős családoknak, hanem még az üzletnek is rossz, hiszen ezek a vállalkozások több százezer potenciális ügyféltől esnek el.

 

Nagy-Britanniában egyébként (Magyarországhoz hasonlóan) az elmúlt években jelentősen nőtt az egyszülősök száma, a szigetországban ma már kétmillió ilyen család van.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload