Eleged van a dackorszakból? Ez a könyv segíthet!

December 6, 2017

Dac, önfejűség, akaratosság, makacskodás? A gyerek nem akar reggel elindulni az óvodába, nem akar felöltözni, még maradna a játszótéren, könyörög a boltban valamiért?  Ugye neked is ismerősek a fenti jelenetek? Valamilyen szinten persze természetes, ha egy kisgyerek akaratos, nem véletlenül létezik a dackorszak fogalma. Attól azonban, hogy ezen a korszakon minden gyermek átesik, még nem lesz könnyebb a szülők dolga.

 

 

 

Deliága Éva gyermekpszichológus és Lovász Hajnalka pedagógus nem véletlenül választották ezt a témát a Mit kezdjünk az akaratossággal című könyvükhöz, amely gyerekeknek és szülőknek is segítséget ad. Ráadásul egészen különleges megközelítést választottak: míg Deliága Éva gyermekpszichológus a dacosság, a hiszti, a követelőzés, az indulatkezelési problémák empatikus, szelíd, de hatékony kezelésére nyújt át bevált módszercsokrot, Lovász Hajni szeretni való, jó humorú, kicsit sem didaktikus(!) meséivel szimbolikus segítséget ad a nehéz helyzetek kezeléséhez.

 

A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény.

 

Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet.

 

Deliága Éva pszichológiai praxisa alapján állította össze a könyvben felsorolt módszereket. Fotó: Deliága Éva

 

Lovász Hajnalka finom humorral átszőtt, kalandos meséin keresztül pedig szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja. Lehetséges mintát kapunk néhány jellegzetes probléma kezelésére, amellyel sok szülő szembesül a mindennapok során. A pedagógus szerző nagy beleérzéssel és gyöngédséggel segíti a helyzetek empatikus megoldásában az olvasó felnőttet – és a mesék kis hallgatóját.

 

A dackorszakot és az akaratosságot persze így sem könnyű találni, de a könyv bebizonyítja, hogy minden helyzetre lehet empatikus, a gyermeket partnerként kezelő módszert találni – akár jó tanácsokkal, akár pedig a mesék varázslatos világával.

 

A Mit kezdjünk az akaratossággal című könyvről ezen a linken találsz még több információt.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload