Hamarabb érkeznek a szeptemberi családtámogatások

August 24, 2017

Még több egyszülős családban felnövő gyermek vehet részt kedvezményes nyaralási programban jövőre – jelentette be sajtótájékoztatóján Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott: az egyszülős családok segítését a kormány kiemelten feladatának tekinti, ezért döntöttek úgy, hogy a bölcsődei felvételnél előnyt kapnak.

 

Idén egyébként először nyílt lehetőség arra, hogy egyszülős családok gyermekei is jelentkezzenek a nyári Balaton parti Erzsébet-táborokba. A javarészt hátrányos helyzetű 6-17 év közötti gyerekek közel egy hetet töltöttek el Fonyódligeten. A pályáztatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal együttműködve bonyolította. Jövőre a döntés értelmében még többen mehetnek majd közülük nyaralni.

 

Magyarországon egyébként mintegy 300 ezer egyszülős család van, amelyekben 500 ezer gyerek nevelkedik.

 

 Idén volt az első év, amikor az egyszülős családok gyermekei is jelentkezhettek az Erzsébet-táborokba. Fotó: kormany.hu

 

A kormány arról is döntött, hogy idén korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások: a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). A családtámogatásokat hétfőn utalják el, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget.   

 

Novák Katalin elmondta: a kormány minden segítséget megad, hogy a családoknak minél kisebb tehertételt jelentsen a szeptemberi iskolakezdés. A családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet.   Egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. A  jövő évi költségvetésben 12,3 milliárd forintot fordítanak e célra, ez 68 százalékkal jelent többet, mint 2010-ben.     

 

Egy friss rendeletmódosítás szerint egyébként az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kg-nál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.    

 

Novák szerint az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének köszönhetően jövőre 72,6 milliárd forint lesz a forrás erre a célra, ez 2010-ben még csak 31,7 milliárd forint volt. Így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt.    

Az államtitkár arról is beszélt, hogy már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, és ez jövőre 6,7 milliárd forintba kerül. Közölte, jövőre 4,3 milliárd forint lesz a tovább bővülő iskolatej program, míg az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload