Hogyan készüljön a fesztiválszezonra a szülő és hogyan a gyerek?

June 29, 2018

Egyre fiatalabb korban kezdik a gyerekek a bulizást, a szülők viszont egyre jobban aggódnak amiatt, hogy bajba kerülnek a tinik. A Telenor felkérésére ezért készített felmérést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány arról, milyen bulizási szokásai vannak a fiataloknak, és szüleik mit gondolnak a biztonságos fesztiválozásról.

 

 Illusztráció: Krists Luhaer/Unsplash

 

Érdekes kettősség, hogy míg a gyerekek alapvetően biztonságban érzik magukat az éjszakában, a szülők aggódnak, mert szerintük a fiatalok mostanában egyre intenzívebb élményeket keresnek. Erről viszont a tinik mondják azt: alapvetően csak a külsőségek változtak – ők ma is úgy buliznak, mint ahogy a szüleik tették azt 10-20 évvel ezelőtt.

 

A megkérdezett tizen-, huszonévesek alapvetően a technikai eszközökben látják a különbséget.

 

„A mobil miatt könnyebb összeszervezni a találkozókat. Megtudni, hogy ki, hol, merre van, könnyebb informálódni a bulikról, hova érdemes menni, mi van aznap a városban” – mondták közülük többen is.

 

A ma harmincas, negyvenes korosztály viszont a mai bulik, fesztiválok hangulatát látják másmilyennek.

 

 “Szabadabb és ezzel veszélyesebb lett a környezet. Sokkal tágabbak a határok, az erkölcsi értékek lazábbak. Nagyobb, durvább, több, gyorsabb élményekre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Nagyobb nyomás alatt vannak a mai fiatalok, mint régen, és ezt csak fokozott bulizással tudják kompenzálni” – vélik.

 

Az idősebbek, akik gyakran már maguk is szülők, hangot adtak félelmeiknek és aggodalmaiknak, ami a drogok elterjedtségét, vagy a túlzott alkoholfogyasztást illeti.

 

Egy dologban azonban minden generáció egyetértett: a mobiltelefonok nagyobb mértékben segítenek, és biztonságot nyújtanak, mint amekkora kockázatot jelentenek. A felsorolt pozitívumok között kiemelkedőek a biztonságot adó, a szervezést és tájékozódást segítő funkciók – mint az általános elérhetőség, helymeghatározás és fényképező hasznossága. Fesztiválokon a mobilhasználat hátrányaként alapvetően az illuminált állapotban való posztolás és telefonálás, valamint a rablásnak való áldozattá válás jelent meg a válaszok között.

 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány mindenesetre készült néhány praktikus tanáccsal is azoknak, akik nehezen engedik el a gyerekeiket az éjszakába. Az a mindennapi életben is nagyon fontos, hogy otthon ne legyen tabu a drog, az alkohol és a szex. A nyílt kommunikáció abban segít, hogy egyről a kettőre jussunk, és a gyerek ne érezze úgy, hogy egyedül marad a kérdéseivel és a problémáival. Ezen kívül viszont jó, ha a következő dolgokra is figyelünk:

 

 

 

  • Ne egyedül menjen bulizni a gyerek, a barátok jobban tudnak figyelni egymásra.

  • Tisztázzuk, mikor ér véget a buli, haza kell-e telefonálni, hol fog aludni

  • Ne induljon el üres gyomorral otthonról

  • Legyen feltöltve a telefonja, így tud fizetni is vagy GPS-t használni, de legfőképpen segítséget kérni.

 

Ha pedig fiatalok vagyunk, akkor a következő tanácsokat nem árt betartani:

 

 

 

  • Barátokkal menj, mert úgy oda tudtok figyelni egymásra.

  • Ne hagyd az italodat felügyelet nélkül, inkább öntsd ki, ha ott hagytad valahol és igyál sok vizet.

  • Ne viselj feltűnően drága cuccokat, és az értékeidet tedd biztonságos helyre, és ne a hátsó zsebedbe.

  • Legyen feltöltve a telefonod, a fontos számokat tedd gyorshívóra vagy a híváslista elejére

  • Töltsd le a fesztivál appját és nézd meg, mi hol van, a mentő, rendőrség és segélypont helyszínét is nézd meg előre.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload