Hogyan legyünk édesanyák és édesapák egyszerre?

October 23, 2017

Esti beszélgetések – ez a neve az Egyszülős Alapítvány új online programjának, amivel mostantól minden második csütörtökön találkozhattok. Az interaktív beszélgetések lényege, hogy ki sem kell lépned a lakásból: Győri Ildikó pszichológus, lapunk szakértője az internet segítségével házhoz jön és tanácsokat is ad minden olyan témában, ami az egyszülősöket érintheti.

 

Az első alkalommal az egyszülőség nehézségeiről beszélt, majd a másodikon arra a kérdésre kereste a választ: lehet-e egészséges gyereket nevelni elvált szülőként. Múlt csütörtökön abban segített: hogyan osszuk fel a nemi szerepeket, és a társkereséshez is adott néhány tanácsot, ha egyáltalán ez a terveink között szerepel.

 

 Illusztráció: Unsplash/Denys Nevozhai

 

Amikor valaki egyedül marad, gyakran nehéz megtalálnia az egyensúlyt a férfi és a női szerepek között. Hirtelen olyan munkákat is nekünk kell elvégeznünk, amiket eddig a férjünk vagy az élettársunk csinált meg. Ettől azonban egyáltalán nem kell elkeseredni, hiszen az eddig ismeretlen feladatok teljesítése hatalmas önbizalmat adhat nekünk, és akár még a gyermekeink szemében is példaképpé válhatunk.

 

Az ugyanis, hogy egy gyereknek legyen kire felnéznie, elengedhetetlenül fontos. Sajnos a válás után sokszor előfordul, hogy megszűnik az életükben a férfi minta, ami főleg fiúknak hiányozhat. Ezért szoktam javasolni, hogy keressünk egy olyan példaképet a környezetünkből, vagy éppen a világból, aki megfelelő mintát adhat nekik.

 

Ha sportol a gyerek, akkor nincs nehéz dolgunk, hiszen az edzők nagy része férfi. Az iskolában már egy kicsit nehezebb, mert a tanárok főleg nők, de mindig érdemes szétnézni a környezetünkben is – ki tudja, lehet, hogy a játszótéren sakkozó idősebb bácsik, akiknek színesíti a hétköznapjait, ha egy kisgyereknek magyarázhatja a sakk lépéseket, vagy éppen a szomszédok között találunk olyat, aki megtalálja a kicsivel a közös hangot. Ha mégsem, akkor ott az internet, kutathatunk olyan példaképek után, akik az általunk közvetíteni kívánt értékek közül sokat átadnak – én például kifejezetten ajánlom az ultramaratont futókat, hiszen ők megtestesítik a kitartást, a gyakorlást, önmagunk folyamatos legyőzését a siker érdekében, ez mind olyan tulajdonság, amit egy példakép nyújthat, ráadásul férfiak és nők is vannak köztük.

 

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a női mintákra egy fiúgyereknek ne lenne szüksége, sőt. Ahhoz, hogy egészséges felnőtt férfi legyen belőle, nem kell ridegen nevelni – semmi baja nem lesz attól, ha kimutatjuk iránta érzett szeretetünket, megsimogatjuk, vagy megöleljük. A szeretet biztonságérzetet ad egy gyereknek, aminek a tudatosítására egyszülős családokban még jobban szükség van.

 

Ha viszont férfiakról van szó, elkerülhetetlenül arról is beszélni kell, egyedülálló anyaként mi hogyan tudunk továbblépni egy válás vagy egy szakítás után. Bár ezt elsőre nem biztos, hogy így fogjuk fel, de az igazság az, hogy egyedülálló anyaként nem kell sehova sietnünk, sőt. Már van gyermekünk, kipróbáltuk azt is, hogy milyen párkapcsolatban élni, így éppen most van annak az ideje, hogy hátradőljünk és igazán átgondoljuk, milyen számunkra az ideális férfi, akivel az újra tervezett életünket szeretnénk elindítani. Ahhoz ugyanis, hogy őt megtaláld, tisztában kell lenned azzal, TE mit szeretnél és azzal is, TE mit bírsz el. Van, aki például nem szeretne újabb komoly kapcsolatot, másnak hiányzik a társ, és akár még egy újabb gyermeket is szívesen szülne. Ezt ritkábban gondoljuk át tudatosan, sokszor hagyjuk, hogy sodorjon az élet. Most viszont ráérsz. Azt sokszor elmondjuk, mit és hogyan nem szeretnénk legközelebb. Itt a lehetőség és az idő azt is legalább annyira pontosan kitalálni, mit és hogyan szeretnél. Ha belekezdesz ebbe a gondolatkísérletbe, meglátod, nem is annyira egyszerű feladat.

 

A lényeg, hogy olyat válassz második alkalommal, aki neked igazán jó, és csak olyan kompromisszumokat köss, ami még megéri, ami pozitívan tartja a mérleget még.

 

Ha tudod, milyen férfit szeretnél, az az ismerkedésben is hasznos lehet. Ha például tudod, hogy neked az edzett férfiak tetszenek, akkor máris jó ötlet elmenni sportolni.

 

A házasság, vagy közös élet felbomlásának másik következménye a „család” gazdasági alapjainak újratervezése. Lehet, hogy a lakás, ahol most élsz, kertvárosi, kertes közeg, mert együtt az tűnt jó ötletnek. Most, a válás után egyedül a gyerekekkel lehet, hogy jobb választás egy belvárosi ingatlan, kiváló tömegközlekedéssel, 5 percre az ovitól, és a metrótól, ami elvisz dolgozni.

 

Lehet, hogy életedben először a családi kasszát is neked kell kezelésbe venned. Lehet, hogy életedben először most írod össze a költéseket, adod össze a csekkekre írt számokat. Érdekes és új feladat, még ha először ijesztő is. Gazdasági vezető lettél egyik napról a másikra. Lehet, hogy életedben először gondolod át a rövid és hosszabb távú céljaitokat, méred fel az ezek eléréséhez szükséges feladatokat, és azok költségeit.

Adj időt magadnak, térj vissza minden héten, akár többször is a tervezéshez. Gondold át. Írd le.

 

Jó ötlet, ha összeírsz magadnak egy tízéves tervet és átgondolod, hogyan szeretnél élni tíz év múlva: milyen partnert szeretnél, hol dolgoznál szívesen és mennyi pénzt szeretnél keresni. Ez azért nagyon fontos, mert, ha szeretnél tovább lépni, akkor mindig a jövőre kell fókuszálnod. Ha a múltban ragadsz, annak minden fájdalmával együtt, nem biztos, hogy a fejlődés irányába visz, márpedig ebben a helyzetben a legtöbbünknek erre van szüksége. A jövőre tekintve viszont már a következő reggelen úgy kelsz fel, hogy minden egyes lépéssel közelebb vagyok az új célomhoz. Melyik a jobb érzés?

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload