Apróságok, hogy segíts az egyedülálló anyukákon

July 17, 2017

Ha egyedül neveled a gyerekeidet, vagy éppen te vagy az, akinek egy szülője van, tisztában vagy azzal, milyen problémákat jelent ez a mindennapi életben. De mi a helyzet a barátiddal és az ismerőseiddel? Ők vajon tudják, mire van szükséged?

 

Ha neked is van a környezetedben olyan, aki egyedül küzd meg a gyerekneveléssel, talán bele sem gondolsz, milyen nehéz lehet egy ilyen helyzet. A család és a karrier fenntartása gyakran még két embertől is emberfeletti munkát és szervezést kíván, hát még ha valaki egyedül néz szembe mindezzel. Elvárni persze senkitől nem lehet, hogy ezekkel tisztában legyen, viszont jó hír, hogy már néhány apró szívességgel rengeteget segíthetsz azoknak, akik egyedül nevelnek gyerekeket.

 Illusztráció: rawpixel.com

 

Ha nem tudod hogyan, most összegyűjtöttünk néhány tippet, amiért egészen biztosan hálásak lesznek a körülötted élő egyszülők.

 

1. Kertészkedés

 

Ha az ismerősöd családi házban lakik, segítség lehet neki, ha besegítesz a kertészkedésbe. Még egy vidám családi nap is kerekedhet belőle, ha az egész családdal átmentek lenyírni a füvet, megmetszeni a bokrokat és megigazítani a sövényt. A munka után pedig kiülhettek egy nagyot beszélgetni a gyönyörűen rendbehozott kertbe.

 

2. Szabadidő

 

Egy egyedülálló anyukának vagy apukának szabadidőből van a legkevesebb. Kérdezd csak meg, biztosan azt fogja mondani, nem is emlékszik, mikor volt utoljára egy olyan órája, amikor nem a gyerekekkel kellett foglalkoznia. Ha igazán segíteni akarsz, ajánld fel, hogy vigyázol a gyerekeire egy délután, így ő el tud menni fodrászhoz, kozmetikushoz, vagy akár csak le tud dőlni a kanapéra a kedvenc könyvével.

 

3. Taxisofőr

 

Igazán nem nagy dolog az autóval elhozni az egyedülálló barátod gyermekét az iskolából, vagy az edzésről. Nem kell minden nap, de óriási könnyebbség lehet az is, ha csak heti egyszer arra kanyarodsz, ahol a fociedzése, vagy a gitárórája van, így az anyukának nem kell korábban eljönnie a munkahelyéről, hogy odaérjen érte.

 

4. Vacsoraidő

 

Ha már úgyis sütit sütsz, miért nem viszel át egy keveset a szomszédban élő egyedülálló anyukának? És ha készítesz egy finom vacsorát, miért ne hívhatnád át a legjobb barátnődet és a kisfiát, hogy együtt egyétek meg? Ezek az apró felajánlások nemcsak jól fognak esni neki, hanem a főzés terhét is leveszik a válláról. Arról nem is beszélve, hogy együtt megvitathatjátok az élet nagy dolgait is.

 

5. Meghallgatni

 

Az egyedülálló szülőknek leggyakrabban a felnőttek társasága hiányzik. Mindannyian imádjuk a gyerekeinket, de a lelki problémáinkat és a nehézségeinket nem velük beszéljük meg. Sok egyszülő vágyik egy-egy jó beszélgetésre valakivel esténként, akár személyesen, akár telefonon. Ez pedig igazán nem nagy áldozat tőled.

 

6. Ünnepek

 

Az egyszülőség sarkalatos pontjai az ünnepek. A karácsony, a húsvét vagy éppen egy-egy szülinap rengeteg bánatot okozhat az egyszülőknek – vagy azért, mert nem egész a család, vagy azért, mert a volt férjnél/feleségnél töltik a gyerekek. Kérdezd meg, van-e kedve átjönni vacsorázni, esetleg készíts neki egy apró ajándékot, vagy vigyázz a gyerekekre, amíg elvégzi a karácsonyi bevásárlást – lehet, hogy neked semmiség, neki viszont hatalmas segítség.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload