Így tedd könnyebbé az apák napját, ha egyedül vagy

June 16, 2018

Nincs mit tagadni: amilyen rossz az anyák napja egy egyedülálló édesanyának, legalább olyan nehéz az apák napja egy gyermekét teljesen egyedül nevelő, vagy elvált édesapának. Utóbbi esetben az apukák sokszor csak hetente-kéthetente látják a kicsiket, ami még magányosabbá teszi az ünnepeket. Ha azonban odafigyelünk és törődünk egymással, az apák napja ugyanolyan szép és meghitt lehet, mint amikor még együtt volt a család. Mert az apukák igenis megérdemlik, hogy róluk is megemlékezzünk – még akkor is, ha a körülmények nem a legideálisabbak. Ehhez viszont érdemes betartani néhány alapszabályt.

 

 Illusztráció: Becca Tarter/Unsplash

 

Engedd el a rossz érzéseidet

 

A válás fáj, és ha nem mi kezdeményeztük, akkor még jobban. Természetes, ha haragszunk a volt párunkra és igazságtalannak tartjuk a helyzetet. Egy dolgot azonban mindenképpen tartsunk szem előtt: a gyerekek semmiről nem tehetnek. Amikor velük vagy, és ebbe az apák napja is beletartozik, próbálj ne figyelni a rossz érzésekre, hanem tölts velük minőségi időt.

 

Kommunikálj az exeddel

 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mindenki számára könnyebb a válás, ha a szülők képesek egymással a párbeszédre. Ez nem azt jelenti, hogy barátoknak kell maradni, vagy meg kell bocsátanod neki, de sok stressztől ment meg, ha képesek vagytok civilizált módon beszélgetni. Ezért jól teszed, ha Apák napja előtt is megbeszéled a volt pároddal, mit szeretnél, és mennyi időd tervezel a gyerekekkel tölteni. Ha problémája van vele, akkor se álljatok le vitatkozni, hanem próbáljatok közösen valamilyen kompromisszumos megoldást találni.

 

Legyél rugalmas

 

Mindig azt tartsd a szemed előtt, hogy a gyermekeiddel fogsz időt tölteni, viszont vedd figyelembe, hogy ehhez talán a terveiden is változtatnod kell. Előfordulhat, hogy a volt feleséged hamarabb szeretné, hogy visszahozd őket, vagy nem tetszik neki, ahova mennétek. Ilyen esetekben is legyél rugalmas, mert nem éri meg, hogy egy veszekedés miatt kevesebbet lásd a kicsiket, mint szeretnéd.

 

Készíts tervet

 

A gyerekek kiszámíthatatlanok, de sokat segít, ha előre készítesz egy tervet, és a logisztikát is kitalálod. Jobb, ha pontosan tudod, mikor esztek majd, mikor lesz alkalmatok pihenni és így azt sem fogod elfelejteni, hogy vigyél magaddal egy extra pelenkát, esetleg cumisüveget. Így biztosan kevesebb lesz a stressz.

 

Használd ki a technológiát

 

Sok édesapa más városban lakik, mint a gyermekei, és ez sajnos néha azt jelenti, hogy nem tudják együtt tölteni az apák napját. Ha ez a helyzet, akkor se keseredj el, hiszen az internet segítségével ma már könnyedén kommunikálhattok. Sok alkalmazásnak olyan funkciója is van, ami mutatja a te képernyődet, így akár még egy mesét, vagy akár focimeccset is megnézhettek együtt.

 

Ne vond be az új párod

 

Lehetsz akármilyen boldog és szerelmes az új párodba, az apák napjába még ne vond be. A gyerekeid valószínűleg nagyon várják, hogy kettesben (hármasban, négyesben) töltsétek ezt a napot. Inkább válassz egy másik napot, amikor a szerelmed is részt vesz a programokon, mert a jelenléte a gyerekeknek bizony néha kellemetlen lehet.

 

Mutass jó példát

 

Ha azt szeretnéd, hogy az exed együttműködjön veled apák napján, akkor te se feledkezz meg az anyák napjáról. Segíts a gyerekeknek valamilyen szép ajándék elkészítésében, ajánld fel a segítségedet és legyél rugalmas, ha a volt párod kér tőled valamit. Hidd el, meghálálja, amikor neked lesz szükséged a segítségre.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload