Tökéletes anya nem létezik, de ezeket a típusokat jobb, ha elkerüljük

October 28, 2017

Senki nem tagadja, hogy az édesanyák és a gyerekek kapcsolata meglehetősen bonyolult. Amikor kicsik vagyunk, anya a világ közepe. Később azért megpróbálunk nagyobb távolságot tartani tőle, hogy felfedezhessük a világot. Ezt azonban nem minden édesanya érti meg, ami konfliktusokat szülhet egy olyan kapcsolatban, aminek a valóságban a szeretetről és a megértésről kellene szólnia.

 

 Illusztráció: Annie Spratt/Unsplash

 

Éppen erről szól Henry Cloud és John Townsend könyve, a The Mom Factor (Az anyatényező). A szerzőpáros arra keresi a választ, hogyan hat édesanyánkkal kialakított kapcsolatunk a későbbi életünkre: nehezebb lesz-e egészséges párkapcsolatot kialakítanunk, ha túlságosan kötődünk az anyánkhoz, vagy épp ellenkezőleg: egy bonyolult anya-gyerek kötelék nehezebbé teszi-e számunkra az ismerkedést.

 

A szerzők több olyan anya-gyerek kapcsolatot azonosítottak, ami egészségtelen lehet a későbbi fejlődésünkre. Ha ezeket felismerjük, sok gondtól kímélhetjük meg nemcsak gyerekeinket, hanem saját magunkat is. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak egyetlen kategória jellemző mindenkire, de azért nem árt odafigyelni, mielőtt valamelyik valóban igaz lesz ránk.

 

A fantomanya

 

A fantomanya – vagy nevezhetjük akár távoli anyának is – érzelmileg elérhetetlen a gyereknek. Állandóan ura önmagának, ezért nagyon nehéz vele érzelmi kapcsolatot kialakítani. Gyakori hangulatváltozások is jellemzik, ami megijesztheti a gyerekét, sőt a bizalmat is elveszítheti a szülőben. Mindennek gyakran a következménye, hogy a gyermek felnőttkorában képtelen közeli kapcsolatot kialakítani másokkal.

 

A porcelánbaba anya

 

A porcelánbaba típusú édesanyák nem tudják, hogyan kezeljék a kellemetlen, vagy stresszes helyzeteket, és ezek közé tartozik a gyermek is. Nyomasztóan hat számuka az a rengeteg változás, amit a fiuk vagy lányuk hoz az életükbe. Ennek viszont gyakran eredménye, hogy a gyerek sem tud megbirkózni saját érzéseivel, képtelen kezelni a dühöt, a szomorúságot, vagy a félelmet, akár ő, akár valaki más éli át.

 

A mindent ellenőrző anya

 

Úgy gondolja, mindent ő tud jobban, a hozzáállása miatt viszont saját gyereke nem tud fejlődni. Az ilyen anyák gyerekei gyakran lelkiismeret-furdalást éreznek, amikor megpróbálnak önállóvá válni és leszakadni a szüleikről. Az ellenőrző anyák sajnos gyakran érzelmileg is zsarolják a gyereket, vagy kimutatják, hogy dühösek rá, mert elhagyták a szülői fészket és nem mindent úgy csinálnak, ahogy azt ők akarják.

 

A trófea anya

 

Ennek a típusnak közönségre és elismerésre van szüksége. Mindig a figyelem középpontjában akar lenni, és ehhez gyakran a gyereket is felhasználja. A fiának/lányának mindig tökéletesnek kell lennie, hogy „büszke lehessen rá” és megfeleljen az elvárásainak, dicsekedhessen vele. Felnőttként viszont ezek a gyerekek mindig másoknak akarnak megfelelni, és nem mernek senkiben csalódást kelteni. Félnek attól, hogy hibát kövessenek el, vagy kimutassák a gyengeségeiket, ettől viszont gyakran boldogtalanok.

 

A főnök anya

 

„Nem érdekel, hány éves vagy, mindig az anyád leszek, te pedig az én kisbabám” – aki gyakran hallja ezeket a mondatokat, annak valószínűleg főnök típusú anyja van. Az ilyen szülő nem hagyja felnőni a saját gyerekét, ami később sok problémát okoz majd az életükben, mert nem fogják magukat egyenrangú partnerként kezelni a kapcsolatukban. Vagy gyerekként, vagy pedig főnökként fognak viselkedni, ami minden, csak nem egészséges.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload