Öt eddig ismeretlen adat az egyszülős anyukákról

October 13, 2017

Elkeserítő jelentést hozott nyilvánosságra a héten a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (European Institute for Gender Equality – EIGE). Éves tanulmányuk szomorú képet festett le arról, milyen is a magyar nők helyzete az Európai Unióban: a több mint 164 oldalas összefoglaló szerint nálunk csak a görög lányok és asszonyok élnek rosszabbul a kontinensen.

 

Ennek fő oka, hogy Magyarországon még mindig nagyon kevés a női döntéshozó, de feltűnő az is, hogy a magyar nők továbbra is több házimunkát végeznek, mint a férfiak, kevesebb a szabadidejük, és persze ha dolgoznak, a fizetésük is hamar üvegplafonba ütközik.

 

 Fotó: Fortepan

 

Van azonban a jelentésnek még egy, eddig kevésbé vizsgált oldala is: az egyedülálló nők helyzete. Az EIGE külön figyelt arra is, hogy a nőket ne egységesen kezelje, hiszen egészen más problémákkal kell megküzdenie egy szingli városi fiatal lánynak, mint egy anyukának, aki egyedül neveli három gyermekét. Ennek a megkülönböztetésnek köszönhetően az 2005 és 2015 közötti adatok az eddigi legátfogóbb képet festették le az egyedülálló anyákról az Európai Unióban, és nem meglepő módon elég sok olyan állítást megerősítettek, amelyeket eddig mi is sejtettünk, de sosem mertünk tényként kezelni. Ezekből gyűjtöttünk most egy csokorra valót.

 

 • Az eddig is világos volt, hogy a nők sajnos kevesebbet keresnek, mint a férfiak, de kevesen tudják, hogy ez az egyedülálló szülők és a gyermekes párok esetében még szembetűnőbb. Míg az EU-ban a nők átlagosan 20 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak, addig ugyanez az arány az egyszülők és a gyermeket nevelő párok esetében már a duplája. Nem véletlenül, hiszen az anyaság a nők anyagi helyzetét rontja, míg a férfiakét az apaság javítja.

 

 • Nemcsak kétszülős családokra igaz, hogy a nők többet foglalkoznak a gyerekekkel. Ha egy nő egyedül neveli a gyerekét, akkor is 61 százalékuk legalább egy órát csak vele foglalkozik, viszont az egyszülős apukáknak csak a 38 százaléka teszi ugyanezt – valószínűleg azért, mert az egyszülős apukák általában idősebb gyerekkel élnek egy háztartásban.

 

 • Aggasztó, hogy miközben az unió lakosságának mindössze 5 százaléka állítja, hogy nincs megfelelő hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz, ez a szám jóval magasabb az egyedülálló anyák esetében. Nekik ugyanis 12 százalékuk állítja ugyanezt. Néhány tagállamban különösen rossz a helyzet, a görög, a lett, a francia, az észt és a lengyel egyszülős anyák közül még többen vannak, akik nehezebben jutnak el orvoshoz. Különösen rossz a helyzet a fogászati kezelések esetében, a görög egyedülálló anyák 34 százaléka például egész egyszerűen nem jut el fogorvoshoz, amikor szüksége lenne rá.

 

 • Az egyszülős édesanyákat sajnos sokkal jobban veszélyezteti a szegénység, mint kapcsolatban élő társaikat, és a helyzet annál rosszabb, minél idősebbek. Ez logikus következtetés, ha belegondolunk, hogy a férfiak eleve többet keresnek, így többet is tudnak félretenni nyugdíjas éveikre. Viszont azok a nők, akik egyedül nevelik gyermekeiket, ezt nem tehetik meg, ráadásul gyakrabban szorulnak az állam segítségére és nehezebben helyezkednek el a munkaerőpiacon.

 

 • És hogy az egyedülálló apák se maradjanak ki: érdekes módon azok a férfiak, akik egyedül nevelik a gyerekeiket, többet keresnek, mint nőtlen, gyermektelen társaik. Ez a jelenség valószínűleg azért van, mert idősebbek, előrébb tartanak a karrierjükben, valamint az is bizonyított tény, hogy a gyerekvállalás jótékony hatással van a férfiak anyagi helyzetére (ami ugye a nőkről már nem mondható el).

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload