Jógázni a kicsikkel is lehet, nem is akárhogyan

October 25, 2017

Ha a jógára gondolunk, sokszor fiatal, hajlékony nők gyakorlatai jutnak eszünkbe, pedig ez a mozgásforma a valóságban teljesen mást jelent. Ráadásul a jóga nemcsak a felnőttek egészségére van jótékony hatással, hanem már egész kicsi gyerekeknek is hihetetlen módon javítja a mozgásfejlődését. Rájuk gondolt Bánhidi Dóra is, amikor megalkotta az Erdei Jógakalandot, a mesekönyvet, ami játékosan ismerteti meg a gyerekeket a jóga világával.

 

Az Erdei Jógakalandot Bándhidi Dóra ötletei alapján élettársa, Schallinger Richárd írta. Fotó: Jógakaland

 

 

„Nem volt ismeretlen előttem ez a mozgásforma, hiszen mielőtt a kisfiammal teherbe estem, már két éve jártam jógázni, sőt várandósan kismamajóga órákra is elmentem. A terhességem alatt az interneten találtam egy gyermekjóga videót, és már akkor említettem a páromnak – aki író – , milyen jó ötlet lenne kombinálni a gyerekkönyveket a jógával, de újabb két év telt el, mire ismét előkerült a téma” – mesélte Dóra, aki előtt szintén nem ismeretlen a kreativitás, hiszen hat éve vezeti PandArte nevű design blogját.

 

A fiatal anyukát végül nem hagyta nyugodni a gondolat, és párjával, Schallinger Richárddal együtt elkezdték gyűjteni az ötleteket. Az Erdei Jógakaland történetét végül Dóra inspirációi alapján Richárd írta meg, és nemsokára egy grafikus is csatlakozott a csapathoz Széll Adrienn személyében, aki az erdei állatok illusztrációin kezdett dolgozni. Ekkor már csak egy gyerekjóga szakember hiányzott, aki a mese mellé a piciknek való gyakorlatokat is kitalálja.

 

„Csíki Mariannt a véletlen sodorta az utunkba, de nála nem is találhattunk volna jobbat. Mariann elismert és közkedvelt gyerekjóga oktató, már több mint tíz éve foglalkozik a kicsik mozgásfejlesztésével” – mondta Dóra.

 

 A Jógakalandból egy egész kis világ született. Fotó: Jógakaland

 

Ők négyen végül együtt hozták létre az Erdei Jógakalandot, amely szellemes, kedves stílusban mesél egy kisgyerekről, akit nagy kihívás elé állítanak a Jógaországban lakó kisállatok. A mese főszereplője ugyanis csak úgy tudja teljesíteni a kihívásokat, ha újabb és újabb jógagyakorlatot végez el, így észrevétlenül csempészi be a jógázás örömét a kicsik életébe.

 

Hiába állt azonban össze a történet, készültek el a csodálatos grafikák, Dóra még mindig nem volt teljesen elégedett. Az Erdei Jógakaland mellé ugyanis egy teljes kis világot is kitalált, amit szintén szeretett volna megvalósítani, így nőtte ki magát Jógaország.

 

„Mára egy komplex világ született meg a Jógakalandból, a szereplők használati és design tárgyakon is megjelennek, és talán még ennél is fontosabb, hogy workshopokat is szervezünk, ahol a gyerekek és a szülők együtt ismerkedhetnek meg a jógával” – mesélte Dóra, aki a főváros mellett vidéki helyszíneken is szervez összejöveteleket.

 

 A workshopokon a kicsik a szüleikkel együtt is gyakorolhatják a jógát. Fotó: Jógakaland

 

A könyvet nemcsak szülők, hanem pedagógusok, jógaoktatók és óvónők is egyre gyakrabban keresik, sőt vannak iskolák, ahol együtt olvassák és használják a gyerekek.

 

Csakúgy, mint a könyv esetében, ide sem kell semmilyen előképzettség, hiszen a gyakorlatok pont úgy vannak összeállítva, hogy a teljesen kezdők is el tudják őket végezni. A Jógakaland pedig nemcsak a 3-10 éves gyerekeknek szól, hanem igazi családi program is lehet: a szülők a picikkel együtt gyakorolhatnak akár otthon a könyv, vagy éppen a kártyajáték segítségével, esetleg valamelyik rendezvényen.

 

„Felsorolni is nehéz a jóga rengeteg hasznát: amellett, hogy fejleszti a mozgást, javítja a koncentrációt, az érzelmek megélését és kifejezését. Nekem pedig az volt a célom, hogy mindezt egy olyan mesével adjam át a gyerekeknek, ami nemcsak őket, hanem még szüleiket is elvarázsolja. Remélem, sikerült” – tette hozzá Dóra.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload