Kerüljenek egészséges ételek az uzsonnás dobozokba. De hogyan?

September 6, 2017

Egyen finomat reggelire, legyen tápláló az ebéd, és ne terhelje túl a gyomrát este – ha a gyerek étkezéséről van szó, nincs annyi tanács, ami elég lenne. Arról nem is beszélve, hogy a fejlődésben lévő szervezet számára ez még édeskevés, így kerülnek az iskolatáskába a tízóraik és az uzsonnás zacskók, na meg a dilemma, hogy mit tegyünk bele, ami egészséges is, de a gyerek is hajlandó megenni.

 

Különösen fontos ez az egyszülős családok esetében, ahol a gyerekek néha sajnos hátrányban lehetnek a többiekhez képest az egészséges étkezés terén is. Éppen ezért a tanévkezdés alkalmából az Egyszülős Alapítvány és a TÉT (Táplálkozás, Életmód és Testmozgás) közös programsorozatba kezdett, hogy segítsék a családok szemléletváltását és az egészséges életmódot.

 

 Illusztráció: Providence Doucet/Unsplash

 

És hogy ez miért kerül az előtérbe? Táplálkozási szokásaik kialakításakor a gyerekek főként a családi példát követik, ezért a szülőkön van a legnagyobb felelősség, hogy megtanítsák nekik, milyen változatosan lehet egészségesen étkezni. A programsorozat első állomásán ezért Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke, Németh Kristóf színművész és a Fórum Színház igazgatója, egyedülálló apuka azt mutatták be, hogy milyen egészséges ételek kerülhetnek a gyerekek uzsonnás dobozába, amelyek mindenki számára hozzáférhetők és könnyen elkészíthetők.

 

„Több mint félmillió gyerek nevelkedik ma egyszülős családban és rendkívül fontos, hogy ezek a gyerekek semmiben, így az egészséges táplálkozásban sem legyenek hátrányban a többiekhez képest. Egyszülős alapítványként dolgunk és feladatunk, hogy ezen a téren is segítsük az egyedül nevelő szülőket, akikre a mindennapokban kétszeres teher hárul” – mondta a rendezvényen Nagy Anna.

 

Németh Kristóf a tízóraik készítése közben arra hívta figyelmet, egyedülálló szülőként még tudatosabban kell odafigyelni arra, hogy mit eszik a gyerek. Ő például hiába vegetáriánus, a kisfia számára megtanult egészséges húsételeket készíteni.  

 

„Nem csak az a fontos, hogy mit emészt az ember, hanem hogy mi emészt téged. A gyermek egészséges fejlődéséhez az egészséges táplálékon túl önfeláldozó szeretetre és harmóniában élő szülőkre van szükség” – mondta.

 

 Nagy Anna, Antal Emese és Németh Kristóf (balra tippeket is adtak a szülőknek. Fotó: egyszulo.hu

 

Néhány apró trükk

 

Persze minden szülő tudja, hogy ami egészséges, az nem feltétlenül vonzó egy gyerek számára. Sok kicsi legszívesebben egész nap édességet enne, de azért így is vannak apró trükkök, amivel meggyőzhetjük arról, hogy megegye, amit csomagoltunk neki.

 

Ha tehát ilyen gondod van, gondolj arra, hogy

  • fontos az uzsonnás doboz mintázata, ha menő, szívesebben előveszi

  • tegyél az étel mellé színes szalvétát, azt jobban szeretik a gyerekek

  • a szőlőt szemenként tedd egy kis dobozba, sokkal szívesebben fogyasztják így

  • szeleteld fel az almát olyan formába, ahogyan a gyerek szereti

  • vágd fel a kenyeret háromszög- vagy más formában, ami érdekes a gyereknek

  • ha válogatós, és nem eszik a kenyérhéját, akkor inkább vágd le

  • ha trendi kulacsba teszel csapvizet, meg fogja inni a gyerek.

 

A tápláló falatokat Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület (TÉT Platform) szakmai vezetőjének útmutatása alapján készítették el és számos hasznos receptet is megosztottak az érdeklődőkkel, melyek közül többet az egyszulo.hu honlapon is megtalálható.

 

Kezdd a gyerekkel

 

Szakértők szerint nagyon fontos, hogy a helyes táplálkozási szokásokat és az egészséges életmódot már gyerekkorban kialakítsuk.

 

„Sajnos, mivel a felnőtt magyar lakosság kétharmada már túlsúlyos vagy elhízott, ezért a következő generáció egészségének érdekében lényeges, hogy minél több információt, segítséget kapjanak a gyerekek a kiegyensúlyozott életmód elsajátításához. Különösen fontos ez az egyszülős családok esetén, ahol minden szakértői segítség sokat jelenthet a mindennapokban”- hangsúlyozta Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője.

 

 Sokszor a csomagolás és a látvány is fontos, ha azt akarjuk, hogy megegye a pici, amit csomagoltunk neki. Fotó: egyszulo.hu

 

Az eseményen, amely a hazai egészségközpontú szemlélet formálását célzó közös programsorozat első állomása, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a TÉT Platform együttműködési megállapodást ír alá. A két szervezet elsősorban szakmai információval és tapasztalatcserével támogatja egymás munkáját, és az együttműködés kiterjed közös szakmai anyagok összeállítására, oktatások, bemutatók, nyílt napok, valamint sajtóesemények szervezésére, közös kampányok megvalósítására.

 

A két civil szervezet azért is tartja nagyon fontosnak az együttműködést, mert a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne. Ehhez hozzájárul egyebek között a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje.

 

A betegségek közel kétharmada ráadásul megelőzhető lenne tudatosabb, egészségesebb életmóddal, ez pedig kiemelten fontos azok számára, akik egyedül felelősek a gyerekeikért.

 

Ha további tippekre és receptekre vagy kíváncsi a témákban, ajánljuk korábban megjelent cikkeinket is az egészséges életmódról.

 

Iklódi Dóri blogger három apró trükköt osztott meg velünk, amivel a mindennapi étkezéseket is egészségesebbé tehetjük, Szabó Jucus pedig a reggeli fontosságáról és új könyvéről is beszélt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload