Ki is van egyedül? - Judit története a magányról

June 19, 2017

Néha házasságban nagyobb a magány, mint egyedülálló szülőként


Az egyedülálló szülőség egyik mellékhatása, hogy megfigyelem a kétszülőseket. Na, nem valami ellenfigyelés ez, semmi bajom a kétszülősekkel, csak úgy játszom a gondolatokkal és kérdezem magamtól hogy na, vele cserélnél, és vele, cserélnél? Fura mód, a saját korosztályom, 30-as 40-es házaspáraival nem igazán cserélnék, de amikor meglátok egy idős házaspárt, hogy kézen fogva sétálnak mögöttük egy egész élettel, akkor mindig elszomorodok: az már egész biztos, hogy én senkivel nem fogok leélni 30, 40, 50 évet, lehet már 1-et se.  

Na, de vissza, a fiatalabbakhoz, sok olyan kétszülős családot látok, hogy meglehet, hogy ők ketten vannak és nem egyedül, ahogy én, de mégis sokkal „egyedülebb” vannak. Itt van például Judit, negyvenes középvezető, 2 gyerekkel és vagy 15 éve a férjével. Nem keresnek rosszul, akár jól is élhetnének, de nem élnek ők sehogy. A férj hol a munka, hol a játék miatt a napja nagy részét a monitor előtt tölti. Nem sportol, nem szórakozik, nincsenek barátai, csak ül és dolgozik, vagy eszik, vagy alszik, vagy játszik, vagy elmegy a gyerekért az oviba. Éppen felépítették az új házukat, jó sok hitellel, idegességgel, amit leginkább a nő menedzselt végig a munka és a két gyerek mellett. Közös programjuk nincs, még nyaralni is sokszor csak az anya megy a két gyerekkel, mert a pasi nem tudja élvezni a nyaralást és csak idegesíti őket. A hétköznapok se különbek, szinte csak együtt laknak, de nem szórakoznak, nem esznek, nem főznek együtt.

 

 (Fotó: Matthew Henry)

 

 

Judit pedig egyre boldogtalanabb, egyre kövérebb. Én nem állok egyikük oldalán sem, valószínűleg mindketten ludasak, hogy így telik az életük rohamléptékben. Amikor azt mondtam a Juditnak, hogy te egyedüliebb vagy ebben a házasságban, mint én egyedülálló szülőként, akkor azt mondta, hogy igen, igazam van, mert rosszabb az, hogy ott van melletted valaki, akire nem számíthatsz, és nem tesz boldoggá, mintha tudod, hogy egyedül vagy és csak magadra számíthatsz.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload