Hinnéd, melyik nemzet a legmagányosabb Európában?

July 10, 2017

Több millió európainak nincs hova fordulnia, ha szüksége lenne egy baráti szóra – derült ki az Eurostat közvéleménykutatásából.

 

Szomorú statisztikát készített az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat adatai szerint az európai lakosok hat százaléka szenved a magánytól, és se a családjára, se barátokra nem számíthat. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy magány jobban fenyegeti a férfiakat, mint a nőket, valamint a városlakók és az idősebb korosztály is a veszélyeztetettek között van.

 

Ha az országok közötti különbséget nézzük, Magyarországnak nincs oka panaszkodni. A magyaroknak ugyanis csak 2,8 százaléka vallotta azt, hogy nincs kivel megbeszélni személyes problémáit, ezzel a képzeletbeli lista végére kerültünk. Meglepő módon a legmagányosabb nemzet az olasz (13,2%), a luxemburgi (12,9%), a holland (10,2%), a portugál (9,6%) és a lett (8,2%). Ezzel tehát megdőlt az a nézet, hogy a mediterrán országok összetartó családjai megvédenek az egyedülléttől.

 

A legkevésbé magányos ország Csehország (1,9%), de jó helyzetben vannak a finnek (2,1%), a szlovákok (2,1%) és a svédek (2,3%) is.

 

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan személy a környezetében, akiben megbízhat, az európaiak 6,1 százaléka válaszolt nemmel. Franciaországban a legrosszabb a helyzet, ahol a válaszadók 12,2 százalékának nincs bizalmasa, de nem szerepeltek túl jól az olaszok (11,9%), a macedónok (8,7%), a hollandok (8,3%) és a belgák (6,8%) sem.

 

Mi magyarok ennél a kérdésnél is jól vizsgáztunk, hiszen az ország lakosságának csak 2,3 százaléka vallotta, hogy senkiben nem bízhat meg. Velünk együtt a ciprusiak (2%), a szlovákok (2,2%) és a spanyolok (2,2%) lehetnek büszkék emberi kapcsolataikra.

 

Nők és férfiak

 

Ha általánosságban nézzük, a nők mindenhol kevésbé magányosak, mint a férfiak, a legrosszabb helyzetben pedig az idősek vannak. Hollandiában például a 75 éven felettiek több mint ötöde mondta azt, hogy nincs kihez fordulnia segítségért, de nem sokkal jobb a helyzet Franciaországban sem. A képzeletbeli lista másik végén a szlovákok vannak, északi szomszédunknál csak az idősek 1,5 százaléka érzi magát magányosnak.

 

Nem meglepő módon az egyedülállók sokkal magányosabbak, mint a párkapcsolatban élők, és a városlakók is rosszabbul teljesítenek a falvakban élőknél.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload