Mobiltelefon az iskolában. Tiltsam vagy engedjem?

January 16, 2018

Nehéz megcáfolni a tényt, hogy tíz év felett szinte az összes gyereknek van már mobiltelefonja Magyarországon, vagy ha még nincs, akkor szeretne. És ha megkapja, akkor az iskolába is beviszi, hiszen ott tölti hétköznapjai nagy részét. Miközben a szülők egy része örül, hogy bármikor el tudja érni gyermekét napközben (és ő is tud telefonálni), a sulikban egyre több problémát okoz a bekapcsolva hagyott mobiltelefon.

 

 Illusztráció: David Kennedy/Unsplash

 

„Alsóban ez még nem jellemző nálunk, de felső tagozaton, főleg a hetedikesek és a nyolcadikosok között bizony én is egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a diákjaim a pad alatt nyomkodják a telefonjukat. Ezzel nemcsak a saját, hanem a többiek figyelmét is elterelik, hiszen általában egymásnak írnak üzeneteket, engem pedig megőrjítenek” – mondta egy budapesti általánosban tanító fizikatanár.

 

A fővárosi intézményben viszonylag hamar megoldották a problémát. Az órák előtt a tanár egy kis dobozba teszi a telefonokat, amiket a végén mindenki visszakap. Ez azt jelenti, hogy a szünetben és ebédidőben használhatják a diákok a mobilt. Néhány intézményben ennél szigorúbbak, hiszen van olyan hely, ahol már reggel le kell adni a készüléket, és a gyerekek csak akkor kapják vissza, amikor végeztek.

 

A szabályozással nem minden szülő ért egyet. A legtöbben azért, mert telefon nélkül nem érzik úgy, hogy a gyermekük bármikor kapcsolatba tud velük lépni, vagy fordítva. A támogatók szerint viszont épp arra való az iskola, hogy ha valami baj van, szóljon a szülőknek, ezért felesleges az aggodalom.

 

„Nálunk már abból is vita volt, hogy egyáltalán kapjon-e a gyerek mobiltelefont a tizedik születésnapjára, de végül beadtuk a derekunkat. Abban viszont már az elején megegyeztünk, hogy az órákon nem használhatja. Persze nem vagyok ott mellette, nem tudom leellenőrizni, de bízom benne, hogy a tanárok erre azért odafigyelnek” – mondta Juli, akinek fia 12 éves és leginkább a képmegosztó oldalakat szereti nézegetni.

 

Franciaországban és Romániában egyébként nemrég központilag tiltották meg a mobiltelefonok használatát az iskolában. Magyarországon jelenleg az általános gyakorlat az, hogy az iskolák a házirendjükben szabják meg a használatát, tehát minden iskola külön-külön dönt arról, mit lehet a falain belül és mit nem. Hosszú távon viszont még az is elképzelhető, hogy ez megváltozik.

 

A pszichológusok mindenesetre megosztottak abban, hogy hány éves kortól érdemes mobilt adni a gyerekek kezébe. A legtöbben a kilenc éves kort húzzák meg határnak, de a legtöbben azt emelik ki: még ha vesznek is telefont a szülők, fontos, hogy szabályozva legyen, és húzzák meg a határokat, mikor lehet használni. A tanulság tehát az, hogy ugyanúgy, mint az iskolákban, otthon sem árt lefektetni a szabályokat. A teljes tiltás valószínűleg soha nem fog működni, de ha partnernek tartjuk a gyereket és még oda is figyelünk a tartalmakra, amiket megnéz (szűrőprogramokat használva), sőt néha el is beszélgetünk vele a látottakról, nagy baj nem lehet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload