Nagymama kerestetik: mit tegyen, akinél nincs kéznél a szülői segítség

September 17, 2017

Minden unokának szüksége van nagyira és minden nagyinak szüksége van unokára, hiszen egymástól lesznek azok, akik: unokák és nagyik. De néha ez nem sikerül: ha a másik elment, messze él vagy soha nem is volt. Sok egyszülős családból hiányzik egy támogató nagyszülő. És sok nagyszülő mellől hiányzik a támogató család. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány éppen ezért hozta létre a „Legyél a mi nagyink programot”, amiről a Kossuth Rádió Vendég a Háznál című műsora készített riportot.

 

 Illusztráció: Tiago Muraro/Unsplash

 

„Három éve költöztünk Budapestre, de a rokonság vidéken maradt. Egyedül nevelem a nyolcéves lányomat, de így nagyon nehéz megoldanom Hanna felügyeletét. Főleg akkor, amikor nekem dolgoznom kell, neki pedig nincsen iskola” – mesélte Eszter, miért döntött úgy, hogy a fővárosban pótnagymamát keres a kislányának.

 

„A nyári szünetben nagyon nehéz a dolgom, de már az is problémát jelent, ha el kell menjek egy szülői értekezletre. Arról nem is beszélve, hogy néha jó lenne elmenni valahova este, de erre nagyon kevés a lehetőségem. A szüleim vidéken élnek, édesanyám még dolgozik, édesapám tud eljönni, ha szükség van rá, de ezt időbe telik megszervezni. Ha sürgősen kell segítség, azt nem tudom megoldani. Amikor például Hannának 40 fokos láza volt, a szomszéd nénit kellett megkérnem, hogy vigyázzon rá, amíg én leugrottam a gyógyszertárba” – tette hozzá Eszter.

 

Az anyukának egy olyan fiatalos, közelben élő nagymamára lenne szüksége, aki néhány órára tudna Hannára vigyázni. Cserébe pedig nagyon szívesen besegít ő is, és természetesen hármasban is rengeteg programot szervezhetnének a kirándulástól a színházig.

 

Társkeresés, csak épp máshogy

 

Nem Hanna az édesanyja az egyetlen, aki hasonló problémával küzd. Nagyon sok olyan egyedülálló szülő van, aki egyáltalán nem tudja senkire bízni a gyermekét, amikor dolgozik, vagy sürgős elintéznivalója van. Nekik hozta létre az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány a „Legyél a mi nagyink” programot, ami abban segít, hogy egymásra találjanak a családok.

 

„Kísérleti jelleggel hoztuk létre az oldalt, de azonnal hatalmas volt az érdeklődés. Ráadásul nemcsak egyedülálló szülők jelentkeztek, kétszülősök is kértek segítséget, akiknél szintén hiányoztak a nagyszülők” – mesélt a kezdeti lépésekről Nagy Anna, az alapítvány vezetője.

 

A jelentkezőknek egyszerű dolga van: a honlapon ki kell választaniuk a kategóriát, hogy milyen típusú nagyira van szükségük (nem mindegy például, hogy valaki sütni szeret, vagy kirándulni), vagy milyen családot keresnek, meg kell adni az irányítószámukat és az e-mail címüket, és kell írni egy rövid bemutatkozást is.

 

„Olyan ez kicsit, mint a társkeresés, csak itt unokákat és nagyikat hozunk össze” – mondta Nagy Anna.

 

Azt persze ő is elismeri, hogy a nagymamák közül kevesebben jelentkeznek, mivel ők nem használják olyan aktívan az internetet, de éppen ezért igyekeznek a jövőben olyan eseményeket is szervezni, ahol az idősebb generációt is meg tudják szólítani.

 

Persze azért így is akadnak olyan nagyszülők, akik szívesen részt vennének a programban, például egy Budapest környéki településen élő házaspár, akinek hiányzik a gyerekzsivaj a házból.

 

„Már van három saját unokánk, de a legkisebb is elmúlt 12 éves. Különórákra járnak, sportolnak, így a nyári szünetet leszámítva ritkán járnak errefelé. A férjem és én is nagyon szeretjük a gyerekeket, és hiába vannak programjaink, még így is sok a szabadidőnk. Ha lenne egy olyan család, akiknek besegíthetnénk, hatalmas öröm lenne” – mesélték a bátor nagyszülők, akik remélik, hogy hamarosan megtalálják az unokát, akivel kölcsönösen boldogságot hozhatnának egymás életébe.

 

A Kossuth Rádió riportját ezen a linken meghallgathatod.

A Legyél a mi nagyink honlapját pedig ide kattintva éred el.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload