Hiába gondolod rólam, akkor sem vagyok rossz anya.

July 10, 2017

Rossz anya. Remek kifejezés. Hogy kik használják? Anyák és nemanyák, nagynénik, egyedülállók, sőt még apák is, akik úgy gondolják, többet tudnak a gyereknevelésről nálad. Ha rajtuk múlna, te is meg lennél róla győződve, hogy a gyermeked nem is kerülhetett volna rosszabb helyre, mint akkor, amikor a melledre rakták a szülőszobában. Szerintem viszont nem én vagyok a #szaranya, hanem nekik nincs fogalmuk a szülőségről.

 

 

Ez az én válaszok azoknak, akik azt mondják, rossz anya vagyok…

 

Mert visszamentem dolgozni, amikor másfél éves volt

 

Elhiszem, hogy a férjed olyan pozícióban van a cégnél, hogy még egy évet nyugodtan nevelheted a kicsit otthon. Én nem tehetem meg, egyedülálló anya vagyok. Abban sem kételkedem, hogy a gyerkőcöd jobban szereti az otthoni körülményeket. Képzeld, az enyém meg már egy évesen imádta a társaságot, a beszoktatás könnyebb volt, mint amikor rájöttem, hogy ott kell hagynom a bölcsődében. És azt is tudom, hogy a többiektől minden betegséget elkapott a csoportban. A tiéd majd akkor fog, ha óvodás lesz.

 

Mert nem a versenyistálló általánosba járatom

 

Lehet, hogy te úgy gondolod, már a nyolcévesnek is komplex matematikai egyenleteket kellene megoldania, de szerintem meg jobb, ha ennyi idősen még játszik az udvaron. És képzeld, akkor sem történik semmi, ha véletlenül elfelejti megcsinálni a házi feladatot. Sőt, el se merem mondani, évente három napot igazolok neki, ha nincs kedve bemenni a suliba, mert fáradt. És tudod mit? Nem elég, hogy kitűnő lett a bizonyítványa, de még boldog és kiegyensúlyozott is.

 

Mert nem főzök neki minden nap meleg vacsorát

 

Igen, az egészséges étkezés szerintem is nagyon fontos. Gondolkoztam is sokat, amikor befizettem az iskolai menzára. De, mint mondtam, egyedülálló anya vagyok, aki dolgozik, és közben gyereket nevel. Lehet, hogy te szuperanyu vagy, aki minden este fantasztikus fogásokat tálal a család elé, de szerintem semmi gond nincs azzal, ha este néha kimozdulunk együtt, vagy hideget eszünk, ha az egészséges. Bár, töredelmesen bevallom, a múltkor rendeltünk egy pizzát – és imádtuk.

 

Mert vettem neki egy mobiltelefont

 

A virtuális térnek nálunk komoly szabályai vannak. Nincs tablet, nincs számítógépes játék (a laptopot ismeretterjesztésre és mesenézésre használjuk), de mobiltelefon az van. Nem okos, csak egy régi darab, hogy mindenhol el tudjon érni. A feltöltőkártyát pedig én fizetem. Rosszul van az iskolában? Később fejeződik be a délutáni edzés? Bármi is legyen a probléma, így nyugodtan elérhet, a véleményed pedig ebben az esetben nem érdekel. Persze lassan el kell gondolkozni az okostelefonon is, de amíg alsóba jár, addig nem lehet róla szó.

 

Mert adok neki zsebpénzt

 

Amikor a kislányom elkezdte az iskolát, egy dologban biztos voltam: itt lesz az ideje, hogy megtanuljon bánni a pénzzel. Hogy szerinted még kicsi volt hozzá? Én viszont úgy gondolom, hogy a pénzügyi ismeretek tanulását nem lehet elég korán kezdeni. Úgyhogy igen, kapott tőlem zsebpénzt. Ha nem is sokat, de arra elég, hogy néha megvegyen magának valami apróságot, amit szeretne. Vagy megtartsa, és összegyűjtse valami nagyobb dologra. Ha pedig elfogyott, akkor legalább megtanulta, hogy nem jó dolog két kézzel szórni.

 

Mert elmondok neki mindent

 

A gyerek előtt jobb titkolni, ha gondod van? Lehet, hogy vannak családok, ahol ez így van, de én biztosan soha nem fogok közéjük tartozni. A gyerek sem hülye, hidd el, akkor is pontosan érezni fogja, hogy valami nem stimmel, ha nem mondod el neki. És szerinted melyik a jobb? A titkolózás, vagy a bizalom? Én az utóbbira szavazok. A kicsikkel igenis beszélni lehet a nehezebb témákról is, ha ezt az ő nyelvükön teszed. Mert igazán akkor nem  leszel szaranya, ha nem csak gyereknek, hanem embernek is tartod azt, akit felnevelsz.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload