Egyedülálló anya randizna. De kire bízza a gyereket? -Nóra randiblogja, 1. rész

July 27, 2017

Nem tartozom azok közé, akik tragédiaként élték meg a válást és azt, hogy egyszülő lettem. Sőt, igazából valahol hálás is vagyok érte, amiért nem kell arra ébrednem, hogy a volt férjem hangosan énekel a zuhany alatt, és a koszos alsóit sem találom meg a lakás véletlenszerű pontjain. (Mondjuk ezt a szokást a fiam is kezdi átvenni, de remélem, sikerül belőle időben kinevelni.) Azt se mondhatnám, hogy a szétköltözés után eltemettem volna magam, bár nyilván azért egy ideig nem a Tinder foglalta el a legtöbb helyet a telefonomon.

 

Két év elteltével viszont nemcsak én gondoltam azt, hogy itt az ideje a randizásnak, hanem a hormonjaim is. Emlékszem, az utolsó lökést az adta meg, amikor megláttam az ötvenes szomszédot kutyasétáltatás közben, és nem az jutott eszembe, mekkora sörhasa van, hanem azon merengtem, vajon szőrös-e a mellkasa és borotválja-e a hátát. Miután az első sokkon túltettem magam, hazaszaladtam és amikor a gyerek aludt, leültem egy társkereső oldal elé.

 

Ennek már egy éve, és azt ugyan nem állítom, hogy megtaláltam volna az igazit, de azóta büszkén vállalom: egyedülálló anya vagyok, aki randizik.

Illusztráció: Nathan Walker/Unsplash


Azt persze magam sem gondoltam volna, hogy egy ilyen ártatlan szóösszetétel mekkora bonyodalmat tud okozni. Azon már túltettem magam, hogy az anyám csak a fejét csóválja, amikor véletlenül a családi ebéd közben kapok üzenetet, és az sem érdekel, hogy a barátnőim hetente össze akarnak hozni valamelyik rémes kollégával. „Tudod, az István is nemrég vált el. Jó, szerintem még nincs teljesen túl rajta, de ha téged megismer, egészen biztosan elfelejti azt a rémes nőt.” Na persze.

 

Szóval nem, a randizásban – ha egyedülálló anya vagy – egyáltalán nem ez az igazi nehézség. Más viszont akad, olyanok is, amikre egyáltalán nem gondoltál volna. Például az, hogyan oldd meg úgy, hogy a gyereked ebből semmit ne vegyen észre, és ne érje hátrány. Aztán ha ezt megoldottad, akkor ott a másik: kire bízd a kölyköt, amíg találkozóra mész.

 

Ha azt hiszed, ez másodlagos kérdés, akkor biztosan nem könyörögtél még a volt férjednek, hogy kivételesen vigye el a gyereket már pénteken este, mert – izé – nagyon sürgős munka jött, amit muszáj szombatra befejezni. És a szüleidnek sem vallottad még be pironkodva, hogy igazából csak szeretnél elmenni este moziba, és nem tudod, mikor jössz haza.

 

Ha viszont te is hasonló cipőben jársz, de fogalmad sincs, hogyan oldd meg a gyerekfelügyeletet, nyugodtan hallgass rám, még használati utasítást is adok a leendő bébiszitterekhez.

 

A nagymama

 

Nyilván nekem is mindig az anyám jut először eszembe, amikor valakit hívnom kell. Ha már úgyis arra panaszkodik, hogy keveset látja az unokáját, most megkapja. A gond csak az, hogy nem mindig lelkes. Főleg akkor nem, ha épp a kedvenc sorozata megy a tévében, vagy a rokonlátogatást tervezett délutánra. De az is biztos, hogy ő az, aki a legkevesebb szemrehányást teszi, ha a megígért időpont helyett fél órával később érkezem.

 

Előnye: Nem kell magyarázkodni.

Hátránya: A gyerek tuti nem akar ott aludni, úgyhogy csak délutáni randi jöhet szóba.

Így kérd meg: „Te akartad, hogy boldog legyek. Úgyhogy ennyit igazán tehetsz az ügy érdekében.”

 

Az exférj

 

Mindig kínos, ha a volt férjemet kell megkérnem, hogy vigye el a gyereket hétközben is, de nem lehetetlen. Nem vagyok rá büszke, de ilyenkor általában behazudok valamit, hiszen ugyan jóban vagyunk, de nem akarom, hogy tudja, éppen helyette keresek valakit. Persze az is óriási mázli, hogy a fiam imád az apjával lenni, ellenkező esetben nehéz lenne meggyőznöm, hogy kivételesen most csütörtökön is aludjon nála.

 

Előnye: A gyerek szeret nála lenni.

Hátránya: Muszáj valami indokot kitalálni, miért kéred a segítségét.

Így kérd meg: „Tudom, hogy neked is sok a dolgod, de a fiunk annyira örülne valamilyen apás programnak.”

 

A barátnő

 

A csajokra mindig számíthatok, de azért egészen más dolog, ha a gyerekvigyázásról van szó. Ilyenkor általában kitalálnak valami sürgős dolgot, amit éppen aznap, éppen akkor csinálniuk kell. Ha azonban nagyon szépen kérem, még az is előfordul, hogy besegítenek. Ilyenkor mondjuk előny, ha nekik is van gyerekük, ellenkező esetben azért fura lenne a gyereknek, ha el kellene töltenie egy délutánt Anya haverjaival. Szóval a barátnőt csak akkor szabad bevetni, ha ő is anyuka.

 

Előnye: Nyugodtan megmutathatod neki a kiszemelt pasi kockahasát.

Hátránya: Csak délutánra jó, a gyerek tuti nem fog nála aludni.

Így kérd meg: „Te mindennap szexelhetsz a pasiddal, nekem viszont ez az egyetlen esélyem. Igazán megszánhatnál.”

 

A tesó

 

Nehéz terület, főleg, ha szingli húgod van, mint nekem. Bár mondogatja, hogy imád nagynéni lenni, azért általában nem túl lelkes, ha megkérem, jöjjön át. Ha mégsem moziba megy, vagy randizni – mert ugye neki még szabad – akkor is húzza a száját. Persze ha már itt van, elfoglalja magát és a gyerek is örül neki, mert ilyenkor egész este számítógépezhet a szobájában, úgysem szól hozzá senki.

 

Előnye: Nem lesz lekiiismeret-furdalásod, végül is ő akart több időt az unokaöccsével tölteni.

Hátránya: Utána hetekig emlegeti, hogy milyen nagylelkű volt.

Így kérd meg: „Ha átjössz, kölcsönveheted a ruhámat, ami annyira tetszik.”

 

Sok sikert!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload