Nyaralni gyerekkel, egyedül - miért is ne?

June 15, 2017

Akkor se mondj le a családi álomnyaralásról, ha nincs, aki elkísérjen 

 

Tengerpart, naplemente, kisbabájukat nevetve az égbe emelő, könnyes tekintetű szülők – ismerős? Ha egyedülálló szülő vagy, nem valószínű. Az utazási irodák giccses katalógusai köszönőviszonyban sincsenek a te nyaralásoddal, de megfelelő szervezéssel így is felejthetetlen élmény lehet a gyermekeiddel együtt töltött idő.  

Iskolai szünet – egyedülálló szülőként kevés rémesebb dolgot lehet elképzelni. Na jó, talán egyet: amikor azon gondolkodsz, hova menj két gyerkőccel nyaralni úgy, hogy már a harmadik napon ne sikítozva akarj hazamenekülni, amikor a fiad éppen negyedszerre tűnik el a medence partjáról, a lányod pedig naponta ötször kér meg rá, hogy olvasd el neki a kedvenc meséjét –mindig akkor, amikor éppen lehunynád a szemed néhány percre. 

 

Gyerekkel nyaralni persze nem csak egyedülállóként, hanem párban sem egyszerű, de nyilván nagyobb kihívás, ha magad pakolod a bőröndöket, és senki nincs, akivel összevessz, mert rossz autópálya-lehajtónál fordultatok le a szállást keresgélve.  És akkor még nem is beszéltünk az esti városnézésről, amikor éppen a telefonodon próbálod kibogarászni, merre van a legközelebbi fagylaltos, miközben a csemetéid a bevásárlóutca közepén kapnak hisztirohamot. 

 

Ez azonban ne ijesszen el attól, hogy világot láss a kicsikkel: a közös nyaralás nemcsak csodálatos élmény, hanem a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti. Elég csak néhány dologra odafigyelni a szervezésnél, hogy neked és a srácoknak is a lehető legkevesebb meglepetést tartogassa a vakáció.

 

 (Fotó: Danielle Macinnes)

 

Vigyél társaságot

 

A lehető legegyszerűbb megoldás, ha elhívod magaddal valamelyik gyerekes barátnődet. Így nemcsak neked, hanem a piciknek is lesz társasága, sőt, ha együtt béreltek apartmant, a költségeket is megoszthatjátok. Ami pedig a legjobb: ha a gyerekek lefeküdtek, nyugodtan felbonthattok kettesben egy üveg bort a teraszon, hogy megbeszéljétek az élet fontos dolgait. 

 

Menj látogatóba

 

Fogadjunk, hogy neked is rengeteg barátod, esetleg családtagod él külföldön – itt az ideje, hogy megkérdezd, meglátogathatod-e őket a gyerekekkel. Ne sértődj meg, ha nemet mondanak, hiszen nem mindenki szereti, ha elfoglalják a lakását, de pozitív válasz esetén sok gondtól megmenekülsz majd. Jó esetben nem kell fizetned a szállásért, és lesz felnőtt társaságod. Alternatív megoldásként akár kibérelhetsz egy lakást is a közelben, így nem az ismerőseidnél laksz, de mégis ott lesznek, ha szükséged lenne rájuk. 

 

A jelszó: gyerekbarát

 

Ha megteheted, keress olyan szállodát, amelyet kifejezetten gyerekes szülőknek találtak ki, sőt fizess be teljes ellátásra, hogy az étkezésekkel se legyen problémád. Lehet, hogy fiatalabb korodban a hideg rázott volna ki egy szállodakomplexumtól, ahol délben fizetett animátorok szórakoztatják a lurkókat a medencében, de hidd el, anyaként egészen máshogy látod majd a dolgokat. És ki tudja, lehet, hogy a szomszéd szobában éppen egy hozzád hasonló anyuka szállt meg, akivel még össze is barátkozhatsz. 

 

A kevesebb néha több

 

Ha még nem próbáltad, ne most akarj kéthetes maratoni nyaralásra menni. Kezdetnek bőven elég lesz néhány nap, hogy meglásd: hogyan viseled a kihívást. Ne felejtsd, akárhova is mész, az idegen környezetben a megszokottnál is jobban oda kell majd figyelned a gyerekekre, ami fárasztó tud lenni. Válassz közeli úticélt, ahonnan gyorsan haza tudtok jönni, ha szükséges, és ne a világ másik felére hurcold el a piciket. Az majd ráér később, ha nagyobbak lesznek. 

 

Város vagy tengerpart?

 

Örök kérdés, hogy kisgyerekekkel melyik az ideálisabb, de szerintünk egyszülőként talán az utóbbival jársz jobban. Ha több csemetéd is van, a strandolás szinte lehetetlen vállalkozás egyedül, és egy tengerparti kis helyen könnyen elunhatják magukat. Egy kisebb, gyerekbarát városban viszont sokkal könnyebb lefoglalni őket, és rengeteg olyan program van, amit hármasban is élvezhettek. 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload