Végre Pécsen is megalakult az egyedülálló szülők klubja

September 9, 2017

Hogy néha mi a legrosszabb az egyszülőségben? Talán az egyedüllét. Így gondolta ezt Bolf Jutka is, aki pontosan tisztában van azzal, mit jelent egyszülőnek lenni, hiszen apa nélkül nevelt fel három gyermeket. Most viszont úgy döntött, azokon segít, akik hasonló helyzetbe kerültek, és megalapította a pécsi egyszülős klubot, az Egyszülők-Pécs-et.

 

 Illusztráció: Jenn Evelyn Ann/Unsplash

 

– Néha túlélőnek nevezem magam, mert a fiúk 9, 11 és 14 évesek voltak, amikor egyedült maradtam. – mondta Jutka a kezdetekről az Egyszülős Magazinnak – Nagyon nem volt könnyű, el is követtem sok hibát, gyakran éreztem lelkiismeret-furdalást, sokszor feleslegesen kompenzáltam. Ha nincsenek a szüleim és a barátaim, nem is tudom, hogyan élem túl ezt az időszakot.

 

Bár Jutka gyermekei már felnőttek, édesanyjuk később sem felejtette el azt a rengeteg segítséget, amit a legnehezebb pillanataiban kapott. Ezért amikor az interneten meglátta az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány oldalát, arra gondolt, hogy itt talán ő is segíteni tudna.

 

– Pont ebben az időszakban végeztem el a mediátor tanfolyamot is, így még jobban éreztem a késztetést, hogy segítsek. A budapesti találkozásom az alapítvány munkatársaival pedig még jobban megerősített a döntésemben. Nem sokkal később el is jött a lehetőség, méghozzá a lakóhelyemen, Pécsen – mesélte.

 

A háromgyermekes anyuka egy koncertre ment el a Pécsi Kulturális Központba, ahol beszélgetni kezdett Szalóki Virág művelődésszervezővel, innen pedig maguktól alakultak tovább a dolgok. Szinte azonnal el is kezdték a szervezőmunkát, így szeptember 13-án már el is indulhat a pécsi egyszülős klub, a Egyszülők-Pécs.

 

– Amikor találkoztam Jutkával, rögtön megtetszettek a gondolatai, hiszen rendkívül fontos, hogy az egyedülálló szülőknek lokális szinten is legyen egy olyan közössége, ahol egymást tudják segíteni. Támogatásommal mellé álltam. Szerencsére ezt a kezdeményezést az Intézmény vezetősége is pártolta, így szeptembertől a Pécsi Kulturális Központban havi rendszerességgel találkozhatnak a pécsi Egyszülők – mondta a magazinnak Szalóki Virág – Ha igény van rá, lehetőségünk van arra, hogy a központi épületünkön kívül a többi városrészben is rendezzünk összejöveteleket. Később így akár hetente lehetnek klubdélutánok. A termet pedig természetesen mindenhol ingyen biztosítjuk a gyermekeket egyedül nevelő szülőknek.

 

 Az első találkozó szeptember 13-án lesz a Pécsi Kulturális Központban. Fotó: Pécsi Kulturális Központ

 

A Egyszülők-Pécs klubjában természetesen nem csak beszélgetni lehet majd. Különféle programokat is szerveznek, igyekeznek a – jogi, pszichológiai – segítségnyújtásra is koncentrálni. A kicsiket sem kell otthon hagyni, lesz szakértő gyermekfelügyelet is, méghozzá egy külön teremben, hiszen a találkozókon akadhatnak olyan témák is, amiket nem feltétlenül kell a legkisebbeknek hallani. De lehet majd recepteket cserélni, és később akár egészséges ételeket is kóstolni.

 

Az első pécsi egyszülős találkozó szeptember 13-án, szerdán 18 órakor lesz a Dr. Veress Endre utca 6-ban, a Pécsi Kulturális Központban.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload