Filmajánló - Öt film, ami pont neked szól

June 19, 2017

Egyedülálló szülőkről rengeteg film született már, de ezeket garantáltan imádni fogod
 

Egyedül gyereket nevelni nem egy leányálom, sőt néha kész dráma. Nem csoda, hogy rengeteg filmrendezőnek ragadta már meg a figyelmét a téma. Azt persze nem állítjuk, hogy mindegyiküknek sikerült méltón bemutatni a szuperanyuk és szuperapuk mindennapjait, de azért igenis akad néhány klasszikus, amit megnézve nem fogjuk a papucsunkat a képernyőhöz dobálni idegességünkben. Sőt, ha elég bátrak vagyunk, még a kamasz gyermekeinkkel is leülhetünk a kanapé elé– feltéve persze, ha nem találják túl cikinek a szülővel közös mozidélutánt.

Nevem Sam

 

Előre szólunk, ha még nem láttad a Sean Penn és Dakota Fanning főszereplésével készült 2001-es filmdrámát, készíts magad mellé néhány zsebkendőt. Ebben a filmben ugyanis a szellemileg visszamaradott Sam Dawson azért küzd, hogy továbbra is ő nevelhesse kislányát. Lucy-t a gyámhatóság azután adja nevelőszülőkhöz, hogy kiderül: a gyermek intelligenciaszintje magasabb, mint az édesapjáé. Sam azonban mindenáron vissza akarja kapni a kislányát, a kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) pedig lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat védencétől. Nem véletlen, hogy alakításáért Sean Penn-t Oscar-díjra is jelölték.

 

(Fotó: Sven Scheuermeier)

 

 

Csokoládé

 

A könnyed, romantikus film a legjobb bizonyíték arra, hogy néha igenis szükséges változtatni az életünkön a boldogságért. Ianne Rocher (Juliette Binoche) egy eldugott francia kisvárosba költözik kislányával, ahol hamarosan különleges csokoládéboltot nyit. A falucska lakói azonban – élükön Reynaud grófjával – sokáig nem nézik jó szemmel az idegen nő „bűnös életét”. Hamar kiderül azonban, hogy a szeretet, na meg persze a csokoládé még egy olyan kis eldugott helyen is utat törnek maguknak, mint Lansquenet.

 

A szerelem hullámhosszán

 

Nem mai darab, de az 1993-as film még mindig el tudja varázsolni a romantikára vágyókat. És erről nemcsak a két főszereplő, Meg Ryan és Tom Hanks, hanem a bájos történet is tehet. Amikor karácsonyeste a rádióban egy talkshow műsorvezetője vágyaikról kérdezi a hallgatókat, egy seattle-i kisfiú betelefonál és segítséget kér édesapjának, aki anyukája halála óta egyedül neveli őt. Amikor ezt Annie autóvezetés közben meghallja – hiába áll házasság előtt –  fejébe veszi, hogy mindenáron megkeresi az ismeretlen édesapát, akiben felismerni vélte az „igazit”.

 

My girl – Az első szerelem

 

Fogadjunk, hogy gyerekkorodban ötször megnézted ezt az 1991-es vígjátékot, amelyben Macaulay Culkin még bájos, szőke kisfiú volt. Ha akkor tetszett, akkor itt az ideje, hogy a gyermekeiddel újra megnézd valamelyik álmos vasárnap este. A filmben Vada Sultenfuss magát okolja édesanyja haláláért, aki szülés közben halt meg. A kislány azóta temetkezési vállalkozó édesapjával visszavonult életet él – egészen addig, amíg az apa (Dan Aykroyd) találkozik Shellyvel, a sminkszakemberrel. Vada mindent megtesz, hogy szétválassza őket, de egy személyes tragédia hatására neki is rá kell jönnie, hogy a valóság néha mást tartogat a számára.

 

Erin Brokovich

 

Az igaz történet alapján készült film azt bizonyítja, hogy egy háromgyermekes, egyedülálló anya is képes megváltoztatni a világot. A munkanélküli Erin ugyanis végső elkeseredésében meggyőzi Edet, hogy alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. Hamarosan elképesztő dokumentumokra bukkan, és nyomozni kezd egy óriáscég után, mely gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjt össze, és Eddel karöltve megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett legnagyobb anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload