Próbáld ki a pepecsműves gyümölcsös sütit!

June 23, 2017

Ha a gyerekek édességért nyaggatnak, de nincs időd sütögetni, ezt a receptet neked találták ki

 

Pár százan mesterien, sok ezren hivatásszerűen, több millióan pedig hobbiból "pepecsműveskednek", még ha nem is tudják. A pepecsműves szakma nagyon is él, bár a kifejezést a legtöbben még csak nem is hallottuk, ugye?

Egy kis gasztrokultúra

 

A pepecsművesek külföldről jött mesterek, a mai cukrászok elődei voltak, akik főúri családoknál szolgáltak, és a sütés mellett ők díszítették fel az asztalokat is az ünnepi lakomákhoz. Akkortájt (a középkorban) vagy maga a méz volt az édesség, vagy azzal édesítettek, és hogy mennyire komoly szakmává fejlődött ez a fajta tudás az abból is látszik, hogy a mézeskalács készítők a 17. században már céheket alakítottak.

 

A nassolás 200 évvel később intézményt is kapott: megnyíltak az első cukrászdák. Magyarországon a polgári ízlésvilágnak megfelelő biedermeier stílusú kis asztaloknál ülve csevegtek és sütiztek az ük- és dédszüleink.

 

Ekkor már a pepecsműves helyett cukorműves, vagy cukorsüteményes kifejezést használtak a mesterek megnevezésére, majd 1830-ban Széchenyi István Hitel című tanulmányában le is írta a cukrász kifejezést.  

 

 (Fotó: Clem Onojeghuo)

 

Pepecseljünk végre

 

Ennyi gasztrokultúra után süssünk végre valamit. Gyümölcsöset ajánlunk, mert nyár van, óriási a választék és rajongók vagyunk, plusz, ha sütiben rejtőzik a savanykás meggy, a gyerekek se fanyalognak.

 

A recept klasszikus poharas, kefír alapú.

 

Mindenből 1 pohár kell: 1 pohár kefír, cukor, rétesliszt, olaj

 

Ehhez jön 1 tojás, egy csipet só, fél zacskó sütőpor, és annyi vaj, amennyivel a tepsit kikened.

 

Csak összekevered a masszát, beleöntöd a tepsibe, és beleszórod a gyümölcsöt.

 

Szó szerint minden gyümölccsel finom, meggy, cseresznye, ribizli, sárga és őszibarack, és sorban, ahogy érnek. Vagy vegyesen.

 

Ez egy elég kis adag (különösen, hogy a rejtett áremelés miatt a kefirespohár régen nem 2 dl), simán duplázd meg, tuti nem szárad rátok.

 

Kellemes pepecselést és jó étvágyat!

 

Forrás: http://fozokonyv-pasiknak.mozello.com/rolunk-irtak/params/post/1217014/pepecsmuves

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload