Egyszülőként randiznál? Ezt a néhány tanácsot nyugodtan fogadd meg

January 31, 2018

Akár mostanában lettél egyedülálló szülő, akár régebben, egész biztosan elgondolkoztál már azon, hogy új párra lelj. Van, akinek ez könnyebben megy, mások vonakodva lépnek be újra a társkeresők képzeletbeli klubjába, de előbb-utóbb mindenkiben felmerül az igény, hogy ne legyen egyedül.

 

 Illusztráció: Unsplash/Freestock.org

 

Igen ám, de a valóság gyakran más, mint amit te elképzeltél. MI több, erre pillanatok alatt rá fogsz jönni, ha úgy döntesz, hogy eljött a randizás ideje. Hogy miért? Vegyük először is a kéretlen tanácsok özönét, amit biztosan megkapsz majd a családodtól és a barátaidtól, még mielőtt egyetlen jelölt is szóba jöhetne. Én személy szerint néha a falra másztam attól a rengeteg, nyilván kedvesnek szánt tanácstól, amit a barátnőimtől kaptam.

 

Egyikük például azt javasolta, hogy kezdjem egyéjszakás kalandokkal, mert úgy könnyebben megy majd később az ismerkedés. A másik rögtön profilt hozott volna létre nekem az egyik internetes társkeresőn, hogy minél előbb szemezgethessek a „választékból”. Mondanom sem kell, egyikből sem kértem. Nem csak azért, mert nem vagyok híve az egyéjszakás kalandoknak, és a Tinder személytelensége is megriaszt, hanem azért is, mert hamar rájöttem, hogy az egyszülős randizásnak egyetlen kőbe vésett szabálya van: ne hallgass senki másra, csak a saját szívedre.

Bármennyire is szeretem a barátnőimet és a családomat, be kellett ismernem, hogy a helyzetem egyedülálló – és nem csak szó szerint. Nekik fogalmuk sincs, milyen az, amikor két gyerek mellett kell időt találnod arra, hogy egyáltalán nekikezdj a randizásnak. A szingli barátnőmnek például nem okoz gondot, hogy este elugorjon egy kávéra, miközben én épp paradicsomos tésztát kevergetek a lányaimnak. De valószínűleg azzal sem találkozott még, hogy az utolsó pillanatban kell lemondania egy előre megbeszélt találkozót, mert a gyerek összetörte magát játék közben az udvaron.

 

De akkor hogyan is randizzon egy egyedülálló szülő?

 

Ami engem illet, az elmúlt években lefektettem néhány aranyszabályt, és ezek szerint élek. Nem mondom, hogy mindenki esetében működik, de azt bátran mondhatom: akárhány egyszülőnek megmutattam, mind egyetértettek.

 

Először is ne siess sehova.

 

Viccesen azt szoktam mondani, hogy nekem már megvolt a kötelező két gyerek, nem hajt a biológiai órám. Ez persze erős sarkítás, de tény, hogy mióta rájöttem, nem kell rohannom, sokkal mélyebb kapcsolatokat tudok kialakítani. Én nem vagyok az, aki az első randi után rögtön ágyba rohan (nehezen is tudnám megoldani), és szívesebben beszélgetek egy pohár bor mellett, ha akad rá időm. Lehet, hogy vannak férfiak, akiknek ez nem szimpatikus, de a helyzet az, hogy ez nálam a szelektálás része. A várakozás alatt pedig jobban meg is tudom ismerni a partnerem, ami ugye egyáltalán nem mellékes, ha két gyermek vár otthon.

 

Ne csak az interneten keress

 

Gyakori probléma, hogy az egyszülők – időhiányra hivatkozva – csak és kizárólag az interneten keresik párjukat. Ez szerintem hiba. A „valós életben” is igenis meg lehet találni azokat a szabadidős tevékenységeket, ahol van esélyed ismerkedni. És most nemcsak a játszótérre meg a szülői értekezletre gondolok – igenis próbálj meg időt szakítani a sportra, a kirándulásra, a táncra, vagy akár egy klubra. Sokkal emberibb kapcsolatokat tudsz majd ezeken a helyeken kialakítani, mint a virtuális világban.

 

Ne mutasd be túl korán

 

Ha végre úgy érezzük, találtunk valakit, akivel akár hosszú távra is tudnánk tervezni, gyakran esünk abba a hibába, hogy azonnal szeretnénk megosztani a boldogságunkat a világgal. Vagyis, ez talán nem is akkora hiba, csak természetes emberi tulajdonság, de egyszülőként sajnos kicsit máshogy kell gondolkoznunk. A gyermekeink már elvesztettek egy apát (vagy éppen anyát), és nagyon sérülékenyek. Ezért csak akkor legyen nyilvános az új kapcsolat, ha már egészen biztosak vagyunk abban, hogy nem csak néhány hónapig fog tartani.

 

Bízz a megérzéseidben

 

Ha már túl vagy egy házasságon, a gyerekvállaláson és egy váláson, akkor sajnos annyi élettapasztalatot gyűjtöttél, hogy nyugodtan megbízhatsz a megérzéseidben. Jó esetben nem fogsz nagyot tévedni. Ha egy férfiről még két-három hónapig is úgy érzed, nem az igazi, ne pazarold rá a felesleges időd, inkább add meg magadnak a lehetőséget, hogy valóban megtaláld a párod. Ha pedig nem vagy benne biztos, akkor nyugodtan kikérheted a családod és a barátaid tanácsát is – néha azért nekik is lehetnek jó megérzései.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload