Tippek, hogyan tedd könnyebbé az egyszülőséget

September 23, 2017

Esti beszélgetések – ez a neve az Egyszülős Alapítvány új online programjának, amivel mostantól minden második csütörtökön találkozhattok. Az interaktív beszélgetések lényege, hogy ki sem kell lépned a lakásból: Győri Ildikó pszichológus az internet segítségével házhoz jön és tanácsokat is ad minden olyan témában, ami az egyszülősöket érintheti. (Azt, hogy hogyan tudsz bekapcsolódni, ezen a linken elolvashatod.)

 

 Illusztráció: Unsplash/Shelby Deeter

 

Ildikó - akivel korábban már olvashattatok egy interjút - nemcsak a Lifegarden Kreatív Gyermeknevelési Eszközök© megalkotója, a Varázspálca Szakszerviz nevű könyv társszerzője, hanem maga is egyedül neveli gyermekét. Éppen ezért pontosan tisztában van vele, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az egyedülálló anyáknak (és apáknak). Az első esti beszélgetésen viszont azt is elárulta, miért tűnik mostanában annyira nehéznek az egyszülők élete.

 

„Az emberiség történelmében soha nem voltak annyira egyedül a gyermeket vállaló szülők, mint mostanában. Egészen a múlt század végéig a nagycsaládok együtt éltek. Mindenkinek megvolt a feladata és a szerepe a létfenntartásban. Ha valaki nem vetett, nem aratott, nem evett a család egy évig. A tér és idő szabályozta az életet, maximum egy napi járóföld távolságban elérhető volt minden, az éléskamráig kellett elmenni ennivalóért, este – nem lévén elektromos áram - pihentek, aludtak. Ebbe a rendszerbe érkeztek a gyerekek. Nyugalom volt, tiszta szabályok, és mindig volt valaki, aki éppen tudott rájuk figyelni, sosem voltak egyedül, sem ők, sem szüleik. Az egyéni érdeket a közösségi érdek háttérbe szorította: nem mehetett apuka fallabdázni este, otthon hagyva anyukát a csecsemővel, mert a munkából kellett kivenni a részét” – emlékezetett.

 

Ehhez képest mára már óriásit változott a világ: a családok sokszor szétszórva, több száz-kilométerekre laknak egymástól. A gyerek csecsemőkorának nagy részét édesanyjával kettesben tölti, senki mást nem lát napi szinten rajta kívül. Jó esetben az apuka az elalvás előtt haza tud jönni, de sokszor a munkája és a hazajutás ezt sem engedi meg. Évmilliós társadalmi rend bomlott fel az elmúlt évszázadban, így az egyedüllét a gyermek számára – legalábbis társadalmi szempontból – már születéskor elkezdődik.

 

Nem akkora trauma

 

Ha innen közelítjük meg a dolgokat, jó hírünk van: az édesanyával kettesben töltött csecsemőkor után a gyermeknek már nem akkora trauma egyszülősként felnőni. Ha valami miatt elakadt a fejlődésben, az nem azért van, mert egyedül nevelik, hanem azért, mert belesulykolják, hogy egyedül nő fel, és a szülőnek lelkiismeret-furdalása van. Ha jó szülők akarunk lenni, éppen az a lényeg, hogy higgyünk magunkban és mutassuk meg a kicsinek, mennyire erősek vagyunk. Ha a saját önértékelésed rendben van, akkor a gyermeket is azt látja majd: mindent meg tudsz oldani.

 

Az önértékelés erősítése persze nem könnyű. Kinek lenne rá ideje, amikor egész nap rohangál, dolgozik, vacsorát főz, sőt még a szöget is beveri a falba – és közben állandóan fáradt. Nehéz hinni magunkban, amikor sokszor annyi időnk sincs, hogy negyed órára beálljunk a zuhany alá és elmerüljünk a gondolatainkban.

 

Pedig ha ezt megtennénk, akkor könnyebben rájönnénk, hogy valójában szuperképességeink vannak. és ami még ennél is jobb: ezt a gyerek is látja. Ő naponta tapasztalja, hogy mindent megoldasz, erős vagy és összeszedett – feltéve, ha nem mutatod neki az ellenkezőjét.

Fontos, hogy ne érezze rajtad, mekkora teher neked az egyszülőség, és azt se emlegesd fel neki, milyen sérelmek maradtak benned a válás után. Lehet, hogy ez neked nem könnyű, de ha nem folyton a hibákat és a negatívumokat emlegeted, ő is megerősödik. Emeld ki benne a jó tulajdonságokat, amiket az édesapjától (és tőled) örökölt, rögtön megnöveled az önbizalmát.

 

Házi feladat

 

Számtalan apró trükk létezik még arra, hogyan is erősítsük meg magunkat édesanyaként. A legjobb talán az, ha a szabad perceinkben – biztos akad ilyen lefekvés előtt vagy éppen munkába menet – végiggondoljuk, milyen képességeink alakultak ki egyszülőként. Korábban azt sem tudtad, mi az a fúrógép, de ma már te szereled össze a szekrényt? Nem is ismerted az autók márkáit, most pedig a fiaddal együtt sorolod őket az utcán? Hidd el, ez mind-mind számít, nyugodtan hozzáírhatod őket a listához.

 

Ha ezzel kész vagy, már te is pontosan tudni fogod, miért érdemelsz dicséretet. Ha ezeket sokszor elismétled magadnak, egy idő után már nem is lesz annyira hihetetlen, milyen erős is vagy. És éppen ez a lényeg: bármilyen közhelyesnek tűnik, a gyerek tényleg azt fogja tőlünk eltanulni, amit mi mutatunk. Ha azt látja, hogy erősek és határozottak vannak körülötte, ő is az lesz – teljesen mindegy, hogy egyedül neveled, vagy párban.

 

A következő Esti beszélgetések témája: hogyan lehet egyedül egészséges gyereket nevelni. Időpontja: október 5., 21:00.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload