A pszichológus tanácsai: nevelhetek egészséges gyereket egyedül?

October 16, 2017

Esti beszélgetések – ez a neve az Egyszülős Alapítvány új online programjának, amivel mostantól minden második csütörtökön találkozhattok. Az interaktív beszélgetések lényege, hogy ki sem kell lépned a lakásból: Győri Ildikó pszichológus, lapunk szakértője az internet segítségével házhoz jön és tanácsokat is ad minden olyan témában, ami az egyszülősöket érintheti. (Azt, hogy hogyan tudsz bekapcsolódni, ezen a linken elolvashatod.)

 

Két hete az egyszülőség nehézségeiről beszélt, csütörtökön pedig arra a kérdésre kereste a választ: lehet-e egészséges gyereket nevelni elvált szülőként. A válasz: természetesen lehet, de ehhez van néhány olyan szabály, amit nem árt betartanod.

 

 Illusztráció: Blaise Vonlanthen/Unsplash

 

A pszichológus hallgatóknak tanítanak egyetemen egy nagyon érdekes kísérletet: egy csapat gyerek közé beállítanak egy kislányt, akiről mindenkinek el kell mondania, milyennek látja. Van, aki szerint kék szemű, más alacsonynak látja, de akad olyan is, aki arra figyel fel, hogy mindig mosolyog. Utána ugyanezt megismétlik egy kisfiúval, és láss csodát: aki a kislánynak a szemét emelte ki, az a kisfiúnál is azt veszi észre, aki a magasságra utalt, az mindkét gyermeknél arra fog.

 

És hogy mi ennek a lényege? A gyerekek valójában nem a kisfiúról és a kislányról beszéltek, hanem arról, ami nekik volt fontos, ez a tulajdonság pedig felnőttként is megmarad. Ha valaki kritizál vagy véleményt mond, akkor mindez nem rólunk szól, hanem arról, aki mondja. Meghallgathatjuk, de nem kell róla tudomást vennünk. Más szóval: ha valaki azt állítja, hogy a mi gyerekünk nem lesz egészséges, mert egyedül neveljük, ne figyeljünk rá, mert egyáltalán nem fontos, mit mond. Az, hogy a fiunk vagy a lányunk egyszülősként nő fel, csak egy a sok dolog közül, ami rá jellemző.

 

Viszont akad néhány olyan dolog, amit valóban érdemes betartanunk, ha szeretnénk, hogy biztonságban nőjön fel és lelkileg egészséges maradjon.

 

Ne terheljük a gyereket a saját konfliktusainkkal

 

Az összes közül ezt a szabályt a legnehezebb betartani, de éppen ezért ez a legfontosabb is. A gyereknek ugyanis semmit nem szabad átadni a közted és a volt párod közötti konfliktusból. Ne vetítsük rá az apja, vagy az anyja hibáját, és soha ne éreztesd vele, hogy valami miatt mérges vagy a volt párodra. Egyszerű trükk, ha készítesz egy úgynevezett méregdobozt, vagy zsákot, és ha mérges vagy az exedre, írd ki magadból és dobd bele. Könnyebben fogsz tőle megszabadulni és nem a gyereket terheled.

 

Alkoss szabályokat és kereteket

 

A modern társadalom hatása, hogy szülőként nagyon egyedül vagyunk, és szétcsúszik életünkben a tér és az idő. Ezért nagyon fontos, hogy legyenek keretek, azaz napi és heti rutin a gyerek életében. Kamaszoknál akár be is vehetjük az elkészítésébe, és elmagyarázhatjuk neki, hogy mi a kötelező és mi a választható. Ide tartoznak az ünnepek is: készítsünk egy ünnepi tervezőt, amiből kiderül, hogyan fog telni a karácsony: mikor hova megyünk, kivel leszünk. A keret rendkívül fontos a biztonságos gyerekneveléshez: így tudni fogja, mi fog történni, hova megyünk és mi lesz vele.

 

Éreztesd vele, hogy biztonságban van

 

„Mi együtt vagyunk és biztonságban vagyunk” – ez az a mondat, amit minden gyermeknek éreznie kell. Nyugodtan mondjátok ki sokszor, hogy biztonságban vagytok, mert így jobban elfogadja. Lehet, hogy neked furcsának tűnik, de a gyerek ebből ért így fogja elfogadni. Azt is kérdezd meg tőlük, hogy mennyire érzik magukat biztonságban – különösen fontos ez a kisgyerekeknél és a kamaszoknál. Ha hajlandóak válaszolni, és azt mondják, hogy nem igazán, akkor próbáld kitalálni, hogyan tudod számára még jobban megteremteni a biztonságot.

 

Mondd ki, hogy szereted

 

Nem elég érezni, ki is kell mondani. Sőt öleljük is meg a gyereket, igen, még a fiúkat is – nem lesz tőle semmi bajuk. Vannak persze olyan helyzetek, ahol lehet, hogy piszkálni fogják a nevelési módszerünk, vagy más miatt, és nem fogja úgy érezni, hogy szeretik. Ilyenkor készítsünk előre egy „piszkalistát”, vegyük végig, mi lehet az öt dolog, ami miatt piszkálhatják a nagypapánál, vagy akár az iskolában. Ezzel leveszed róla a terhet, és elviszed az egész piszkálást a humor irányába, ami óriási megkönnyebbülés egy gyereknek.

 

Keress neki példaképeket

 

Egy gyereknek kellenek olyan felnőttek, akikre felnézhet, és akiktől tanulhat. Legyen ez egy nagypapa, a szomszéd néni, vagy éppen egy filmsztár, keressetek együtt példaképet és beszélgessetek róla sokat. Egyébként ebben nincs különbség egyszülősök és kétszülősök között: példakép mindenhol elfér, hiszen az sem biztos, hogy minden tulajdonság megtalálható a párunkban, amit szeretnénk, hogy meglegyen a gyerekben.

 

A fő szabályok mellett pedig azt se felejtsd el: egy gyerek akkor tud egészséges lenni, ha kíváncsiak és optimisták maradunk. Gondold végig, mi az, amiben fejlődtél az egyszülőség alatt, miben lettél több. És azt se felejtsd: ez csak egy átmeneti állapot, hiszen régebben nem voltál egyszülő, és 10-15 év múlva, amikor a gyerek felnő, megint más lesz a helyzet. Tehát ne stresszelj azon, hogy most azonnal változtass rajta: ha eljön az ideje, az is biztosan sikerülni fog.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload