Sztereotípiák? Felejtsd el! Van, amiben az egyszülők a jobbak

April 4, 2018

A közvélemény elég igazságtalan tud lenni az egyedülálló szülőkkel kapcsolatban. A legtöbben ma is úgy tekintenek rájuk, mint akiknek nem elég, hogy kudarcba fulladt a párkapcsolatuk, de még a gyermekükkel is rosszat tesznek, hiszen nem nőhetnek fel „rendes” családban.

 

 Illusztráció: Benjamin Manley/Unsplash

 

Pedig amikor a „jó szülőség” kerül szóba, egyáltalán nem az a fontos, hogy hány szülő van otthon, hanem az, hogyan is neveljük a gyereket. Egy család nem attól lesz diszfunkcionális, hogy egyszülős, hanem attól, ha a benne élők nem kommunikálnak egymással, nem mutatják ki a szeretetüket, vagy állandó konfliktusban élnek. Legalábbis ezt állítja Dr. Carl E. Pickhard az amerikai Psychology Today című lapban.

 

A pszichiáter írásában arra is rámutat: ideje lenne elfelejteni az előítéleteket, hiszen az egyedülálló szülők – különleges helyzetük miatt – gyakran olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, melyek sokszor bizony jól jönnek a mindennapokban. Cikkünkben most ezekből szemezgetünk.

Az egyszülők elkötelezettebbek

 

Carl. E. Pickhard szerint az egyszülők sok esetben jobban odafigyelnek a gyermekeikre, mint azok, akik párban nevelik őket. Nem csoda, hiszen egyedül kell helytállniuk, így a felelősség is csak az övéké. Ez nem azt jelenti, hogy a férjükkel/feleségükkel élők nem fókuszálnak a családra – egyszerűen néha nekik megadatik az a luxus, hogy a párjukra bízzák a gyereknevelés nyűgjeit.

 

Az egyszülők nyíltabban kommunikálnak

 

Mivel kevés az idejük, az egyszülők többsége nyíltabban és közvetlenebbül kommunikál a gyerekével. Igaz ez akkor is, ha problémákat kell velük megbeszélni, amiben egyébként is van tapasztalatuk. Ha tehát valaki egyszülős családban nő fel, számíthat rá, hogy ott kevesebb lesz a mellébeszélés.

 

Az egyszülők tudnak dönteni

 

Az egyszülőség megkeményíti az embert, és a fentiekből az is következik, hogy a felelősségvállalás mellett a komoly döntéseket is meg tudják hozni. Mondjuk, nem mintha lenne választásuk: a gyereknevelés komoly áldozatokkal és döntésekkel jár.  

 

Az egyszülők szervezettek

 

Ezen sincs mit csodálkozni: a kevés időbe rengeteg dolgot kell besűríteni, főleg ha több gyermek van. Az egyedülálló szülők ezért sokkal jobbak a szervezésben, mint kapcsolatban élő társaik.

 

Az egyszülők multifunkcionálisak

 

„Két szülő feladatát végzem egyedül” – ismerős a mondat? Ha voltál már ilyen helyzetben, pontosan tudod, milyen egyszerre édesapának és édesanyának is lenni.

 

Az egyszülőknek jó a szociális hálója

 

Bár jó szervezők, ez nem azt jelenti, hogy az egyedülálló szülőknek nincs szüksége segítségre. Ilyenkor jól jön egy kiterjedt kapcsolati háló, akikre mindig lehet számítani. Míg a házaspárokat gyakran vádolják azzal, hogy magukba fordulnak, az egyszülőkre ez egészen biztosan nem igaz, hiszen máshogy nem is tudnának megbirkózni a nehézségekkel.

 

Az egyszülők jók a pénzügyekben

 

Gyerektartás ide vagy oda, sajnos nagyon ritka, hogy az egyedülálló szülők kijöjjenek a jövedelmükből. Ezért egészen fantasztikus képességeket fejlesztenek ki, ha spórolásról van szó.

 

Az egyszülők kiadják a feladatokat

 

Mivel pontosan tisztában vannak vele, hogy nem tudnak minden feladatot egyedül megcsinálni, viszont a házastársukra nem számíthatnak, kisebb-nagyobb feladatokat a gyerekeknek is kiadnak. Ezért az ilyen családokban felnövő gyerekek nagyon hamar megtanulnak felelősséget vállalni, ami később hasznos is lehet, amikor elkezdik felnőtt életüket.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload