Kutatók szerint veszélyes is lehet az egyszülőség

January 10, 2018

 A problémák időskorban jelentkeznek. Illusztráció: Fabrizio Verrechia/Unsplash

 

Ijesztő statisztikát közölt egy neves amerikai orvosi lap: az egyedülálló anyák sokkal gyakrabban szenvednek betegségektől és egészségügyi problémáktól, mire megöregednek. Mielőtt azonban bárki megijedne, van jó hírünk is: a rossz kilátásokon igenis lehet változtatni.

 

A kutatók 25 ezer amerikai és európai nőt vizsgáltak meg, a tavaly publikált tanulmányukban pedig arra a következtetésre jutottak, hogy mindegy hol élnek, az egyszülőknek rosszabb az egészségügyi állapota, mint azoknak, akik párjukkal együtt nevelik a gyermeküket. A romlás ráadásul főleg időskorukra jelentkezik.

 

„Néha egészen apró dolgokra kell gondolni, csak nehezükre esik felmászni a lépcsőn, hamar kifulladnak, rosszak az ízületeik. Más esetekben viszont komolyabb gondjaik, betegségeik is vannak” – mondta Lisa Berkman, a Harvard Chan School professzora, aki részt vett a kutatásban.

Bár az orvosok nem vizsgálták meg részletesen, hogy mi okozhatja az egészségügyi problémákat, úgy gondolják, a stressz a fő rizikófaktor.

 

„Mivel a problémák időskorban jelentkeznek, azt gondoljuk, hogy ezek az édesanyák a napi feszültségbe betegszenek bele, ami hosszú távon fejti ki hatását” – tette hozzá Berkman.

 

Erre utal az is, hogy minél tovább él egyszülőként az érintett édesanya, annál nagyobb a veszélye, hogy idővel megbetegszik. Ha hét évnél rövidebb ideig egyedülálló, akkor szinte minimális a rizikó, viszont, ha 14 vagy még több évig tart ez az időszak, akkor 80 százalékkal (!) nagyobb az esélye valamilyen egészségügyi probléma kialakulásának.

 

„A leginkább érintett nők azok, akik 18 éves koruk előtt szülték az első gyermeküket, akik több mint 8 éve egyszülők és azok, akiknek két vagy annál több gyermekük van. Korábbi kutatásokból azt is tudjuk, hogy ezek az édesanyák általánosságban előbb halnak, de életük során is gyakrabban szenvednek szívelégtelenségben és mentális betegségekben” – mondta Dr. Natalie Azar, az NBC hírcsatorna egészségügyi tudósítója.

 

Persze azért nem kell rögtön megijedni, ha valaki egyedülálló anya, csak figyeljen oda magára. Az éves szűrővizsgálatok mellett próbáljuk meg a stresszt is csökkenteni, és találjunk időt magunkra, még akkor is, ha nehéz.

 

Természetesen segít a legjobban, ha találunk egy új partnert, akivel megoszthatjuk a gondjainkat, de ha nem sikerül, akkor se csüggedjünk. Ebben a cikkünkben például még tanácsokat is találsz arra, hogyan lehet csökkenteni az egyszülőséggel járó stresszt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload