Frode Barth: „A zene életeket és lelkeket is ment”

January 26, 2018

Évtizedekkel ezelőtt még senki nem gondolta komolyan, hogy a zene valóban út lehet a testi és lelki gyógyulás felé. Egy norvég zeneszerző, Frode Barth mégsem nem adta fel, és hosszú évek kitartó munkájával bebizonyította, hogy a muzikális terápia igenis csodákra képes. Tapasztalatait pedig nemrég az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány konferenciáján is megosztotta.

 

 Fotó: Frode Barth/Facebook

 

Frode 1968-ban született, és bár eredetileg zeneszerzőnek és gitárművésznek készült, hamar rájött, hogy a zene nemcsak az egészséges embereket hozza közelebb egymáshoz, hanem gyógyításban is nagy szerepet játszik. Persze Norvégiában sem minden megy könnyen: amikor 1994-ben először Down-szindrómásokkal kezdett foglalkozni, az északi országban szinte tabu volt ez a terület – nem beszélve Európa többi részéről.

 

„A zene nagyon erős hatással van az emberekre, már a Biblia is említi, hogy segíthet legyőzni a stresszt. Éppen ezért kezdtem el zeneterápiát tanulni, mert hittem benne, hogy változást érhetek el” – mondta Frode, aki ma saját alapítványával járja az országokat, hogy minél többen ismerjék meg módszereit.

 

„Amikor a zenét használjuk a gyógyításhoz, a legfontosabb az improvizáció. Minden beteg más, ezért nem szabad egy sémából kiindulni, hiszen sosem tudhatod, éppen mi fog használni” – tette hozzá a zeneterapeuta, aki kórházakat és gyermekotthonokat is gyakran látogat.

 

„Egy kórházban történt például, hogy elmentünk zenélni egy férfinak, aki akkor már évek óta nem tudott kiegyenesedni, derékproblémái miatt. Csakhogy akármit próbáltunk, nem működött. Már majdnem feladtuk, amikor még tettünk egy utolsó próbát: teljesen össze nem illő hangokat játszottunk, borzalmas hatást keltve. És akkor, amikor meghallotta azt a rettenetes zenét, életében először kiegyenesedett” – mondta Frode, miért hisz az improvizációban.

 

A művész lelkesedése szerencsére ma már másokra is átragadt, Norvégiában egyre többen hisznek abban, hogy a zene bizony néha életeket menthet. A Bergeni Egyetemen külön zeneterápiás szak is működik, és rengeteg önkéntes segít kórházakban és más intézményekben, akár idősotthonokban is.

 

Frode és munkatársai Magyarországon is gyakran járnak, hogy megismertessék módszerüket hazánkban. A Culture Breaks Borders (A kultúra áttöri a határokat) nevű alapítvánnyal azon dolgoznak, hogy az emberi jogokat, a demokráciát és a civil társadalmat a zenén keresztül támogassák. 

 

Ha szeretnél még többet olvasni a művészetpedagógia konferenciáról, kattints ide. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload